Niezwykle pyszne, a jedocześnie łatwe do upieczenia ciasto makowe.
Uwielbiam je robić bo wygląda i smakuje fantastycznie.
Na blogu znajdziecie również pomysł i film jak zrobić Makową Choinkę, zasada jest ta sama czyli masa makowa i ciasto francuskie, ale kształt jest zupełnie inny.
Polecam obydwa przepisy, goście będą zachwyceni, a Wy spędzicie w kuch najwyżej 30 min.
Makowa gwiazda najsmaczniejsza jest w dniu pieczenia, ale i w kolejnych niczego jej nie brakuje, jedynie ciasto nie jest już tak chrupiące jak wcześniej.
Polecam 🎄⭐️
Przepisy na
Makowce i Ciasta z Makiem
Zobacz również film na Choinkę Makową 🎄🎄🎄

SKŁADNIKI
- 3 opakowania gotowego ciasta francuskiego
- ok. 600 g masy makowej gotowej lub domowej
- ok. 1 szklanki bakalii (orzechów, rodzynek,
- migdałów, żurawiny)
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 2-3 łyżki płynnego miodu
- białko do posmarowania ciasta
przygotowanie
PRZYGOTOWAĆ MASĘ MAKOWĄ
W misce dokładnie wymieszać masę makową z bakaliami, skórką cytrynową i miodem.
Można zrobić również domową masę makową (przepis znajdziecie na blogu).
Ciasto rozwinąć – najlepiej na kuchennym blacie lub stolnicy. Na cieście położyć talerz ok. 20 cm lub nieco większy – nie może wystawać poza obręb ciasta.
Za pomocą ostrego noża obrysować talerz, żeby powstało koło. Podobnie postąpić z pozostałymi kawałkami ciasta.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia położyć pierwszy krążek ciasta, posmarować go połową masy makowej, wyrównać aby warstwa maku była wszędzie jednakowa.
Przykryć drugim kawałkiem ciasta i ten posmarować pozostałą masą. Przykryć trzecim krążkiem.
Na wierzchu ciasta, na jego środku, za pomocą małej szklanki, odcisnąć kółko – to będzie środek gwiazdy.
Za pomocą ostrego noża podzielić ciasto na 16 równych kawałków.
Zaczynając od kółka w środku, wycinamy coś na kształt płatków, środek zostaje nie pokrojony.
Następnie zwijamy „płatki” dwa razy dookoła własnej osi i zlepiamy po dwie końcówki.
Po zwinięciu wszystkich kawałków, smarujemy ciasto białkiem.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C.
Pieczemy przez 15-17 min. lub do ładnego zrumienienia.
Ciasto wyjmujemy odstawiamy do przestygnięcia, a następnie posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.
Najsmaczniejsze w dniu pieczenia.
2 komentarze
Wygląda super! Na pewno wypróbuję 🙂
Bardzo się cieszę i szczerze polecam bo jest pyszna 🙂