Doskonały dodatek do pieczonych mięs i wędlin.
Ćwikłę najlepiej zrobić z niewielkiej ilości buraków, u mnie to 6 szt co dało mi 3 średnie (po 340 g) słoiczki pełne pysznej ćwikły.
Nie zastąpiony dodatek na świąteczny stół. Domowa ćwikła jest naprawdę pyszna, dlatego warto poświęcić chwilę na jej przygotowanie.
Polecam 🙂

SKŁADNIKI
- 6 buraków (ok.800g)
- 6 łyżek chrzanu gotowego ze słoiczka lub tartego samodzielnie
- 3 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 9 łyżek octu jabłkowego
przygotowanie
Buraki dokładnie myjemy pod bieżąca wodą. Nieobrane gotujemy do miękkości, czyli musimy z łatwością wkłuć widelec w buraka.
Miękki buraki odlewamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Po wystygnięciu obieramy skóry i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach.
Do startych buraków dodajemy chrzan i mieszamy dokładnie. Odstawiamy.
PRZYGOTOWANIE ZALEWY OCTOWEJ:
Ocet z solą i cukrem umieszczamy w średnim garnuszku, gotujemy do momentu, kiedy cukier i sól się rozpuszczą, mieszamy.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Zagotowany ocet dodajemy do buraków. Wszystko dokładnie mieszamy, tak długo, aż buraki puszczą sok. użyjcie nieco siły, buraki można również ugnieść ręką.
Ćwikłę przekładamy do czystych słoików, zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki,
co najmniej na noc, ale najsmaczniejsza jest po 2 dniach.
Ćwikłę bez pasteryzacji można używać do 3 tygodni, cały czas trzymając ją w chłodzie.


4 komentarze
Takiego przepisu nie znałam, ale z chęcią wypróbuję przepis jako fana buraczków 🙂
Polecam, ćwikła jest naprawdę pyszna 🙂
Obawiałam się tego octu, więc dałam ciut mniej, ale następnym razem będzie wg przepis. Ćwikła wyszła przepyszna. Dziękuję Doroto!
Najważniejsze, że smakuje. Cieszę się bardzo ? Pozdrawiam ?