Składniki
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Klasyka, której nie może zabraknąć na stole, szczególnie świątecznym. Pyszny dodatek do pieczonych mięs i wędlin.
Domowa ćwikła smakuje doskonale i wiemy co się w niej znajduje, czyli żadnych konserwantów czy sztucznych dodatków, dlatego też jej termin do spożycia jest nieco krótszy dlatego. Zróbcie ćwikłę z niewielkiej ilości buraków, u mnie to 6 szt co dało mi 3 średnie słoiczki pełne pysznej ćwikły.
Polecam 🙂
Domowa Ćwikła
Składniki:
- 6 buraków (ok.800g)
- 6 łyżek chrzanu gotowego ze słoiczka lub tartego samodzielnie
- 3 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 9 łyżek octu jabłkowego
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Buraki dokładnie umyć pod bieżąca wodą. Nieobrane gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Odlać wodę i zostawić, żeby wystygły. |
2
Done
|
Do buraków dodajemy chrzan, ocet, sól oraz cukier. Wszystko dokładnie mieszamy, tak aby buraki puściły sok, można lekko ugniatać. |
3
Done
|
Ćwikłę przekładamy do szklanych słoików lub kamionkowego garnka, uciskamy ścisło. Zakręcamy i odstawiamy do lodówki na 2 dni, żeby dobrze się przegryzła. Smacznego :) |
4
Done
|