Przepis na bardzo pyszny Mazurek Daktylowy.
Klasyczne wielkanocne ciasto.
Ta wersja mazurka jest bardzo słodka, więc można go zjeść niewielką ilość, jest za to bardzo smaczny.
Masa Daktylowa
Jeśli macie daktyle suche, należy przed przygotowaniem masy namoczyć je w soku pomarańczowym i kiedy zmiękną zmiksować.
Jeśli macie miękkie daktyle wystarczy od razu zmiksować je z sokiem, bez wcześniejszego namaczania.
Ciasto
Do przygotowania mazurka użyłam klasycznego ciasta kruchego, ale równie dobrze sprawdzi się tutaj ciasto półkruche.
Ciasto półkruche różni się od kruchego tym, że do półkruchego dodajemy proszek do pieczenia. dzięki niemu ciasto będzie nieco bardziej puszyste.
Oba rodzaje ciasta nadają się na mazurki.
Gdybym miała zrobić ciasto półkruche to na podane w przepisie ilości składników, dałabym 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Ciasto można przygotować dzień lub dwa przed podaniem, przechowujemy je w chłodnym miejscu. To doskonałe ciasto bo można przygotować je przed świętami, a w czasie leżakowania składniki się łączą i mazurek jest naprawdę pyszny.
Polecam i życzę Wam smacznego
Daktyle powinny być bez pestek. Jeśli daktyle są bardzo suche, wkładam je do miski, zalewam sokiem i zostawiam na 1 godz, aby zmiękły.
Następnie miksuję w malakserze, aż powstanie jednolita, gęsta masa. Moje daktyle były miękkie więc włoży je do malaksera, wlałam część soku i na wysokich obrotach miksowałam przez dłuższą chwilę.
Następnie wlewałam pozostały sok i miksowałam, aż otrzymałam gęstą, daktylową masę.
Na lekko oprószonym mąką blacie wałkowałam z ciasta prostokąt nieco większy niż blacha w której będę je piekła. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia, wylepiłam ją ciastem, nadmiar ciasta zwinęłam, aby powstał brzeg.
Nakłułam ciasto widelcem. Piekłam je w 185 st.C. przez ok. 17 min. do lekkiego zrumienienia (ciasto musi być całkowicie upieczone). Wyjęłam ciasto z piekarnika i odstawiłam do lekkiego ostygnięcia.
Na lekko ciepłym cieście rozsmarowałam równą warstwą, masę daktylową. Na daktyle położyłam lekko podgrzaną masę kajmakową (u mnie kupiona). Wyrównałam. Mazurek ozdobiłam kawałkami daktyli i suszoną żurawiną.
Przepisy na Mazurki Wielkanocne
????

SKŁADNIKI
- 80 g zimnego masła
- 150 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 80 g cukru
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany 18%
- ponadto
- ok. 1 szklanki masy kajmakowej
- 200 g daktyli bez pestek
- ok. 100 ml. soku pomarańczowego
przygotowanie
PRZYGOTOWANIE KRUCHEGO CIASTA:
Mąkę pszenną łączę z mąką ziemniaczaną, cukrem i mieszam.
Masło powinno być bardzo zimne, kroję je niewielką kostkę.
Do misy malaksera wsypuję mąkę z cukrem, masło, żółtko i miksuję aż składniki się połączą.
Wyłączam miksera, dodaję 2 łyżki śmietany, miksuję, aż powstanie jednolite ciasto.
Na oprószony mąką blat wykładam ciasto i krótko zagniatam.
Formuję kulkę, spłaszczam, zawijam w folię spożywczą.
Wkładam do lodówki na ok. 1 godz. (można również zostawić w lodówce na noc).
PIEKARNIK ROZGRZAŁAM DO 185 ST.C. - PIEKŁAM 15-18 MIN.
Wyjęłam ciasto z lodówki.
Na lekko oprószonym mąką blacie wałkowałam z ciasta prostokąt nieco większy niż blacha w której będę je piekła.
Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia, wylepiłam ją ciastem, nadmiar ciasta zwinęłam, aby powstał brzeg.
Nakłułam ciasto widelcem.
Piekłam je w 185 st.C. przez ok. 17 min. do lekkiego zrumienienia (ciasto musi być całkowicie upieczone).
Wyjęłam ciasto z piekarnika i odstawiłam do lekkiego ostygnięcia.
PRZYGOTOWANIE MASY DAKTYLOWEJ
Daktyle powinny być bez pestek.
Jeśli daktyle są bardzo suche, wkładam je do miski, zalewam sokiem i zostawiam na 1 godz, aby zmiękły.
Następnie miksuję w malakserze, aż powstanie jednolita, gęsta masa.
Moje daktyle były miękkie więc włoży je do malaksera, wlałam część soku i na wysokich obrotach miksowałam przez dłuższą chwilę.
Następnie wlewałam pozostały sok i miksowałam, aż otrzymałam gęstą, daktylową masę.
PRZYGOTOWANIE MAZURKA
Na lekko ciepłym cieście rozsmarowałam równą warstwą, masę daktylową.
Na daktyle położyłam lekko podgrzaną masę kajmakową (u mnie kupiona). Wyrównałam.
Mazurek ozdobiłam kawałkami daktyli i suszoną żurawiną.
Włożyłam do spiżarni na noc. Najsmaczniejszy jest dzień po przygotowaniu.

WIELKANOC – przepisy z filmem
????







