Przepis mojej babci, klasyczny , szybki i łatwy.
Takie śledzie zawsze mam w lodówce, nawet nie z okazji świąt, ale po prostu dlatego, że bardzo je lubimy.
Najsmaczniejsze z ciemnym chlebem, szczerze polecam 🙂
Najlepsze przepisy na Święta ???
Przepisy na ŚLEDZIE ?

SKŁADNIKI
- • 500 g śledzi w oleju typu matias
- • 2-3 łyżki soku z cytryny
- • 1 duża cebula biała
- • 4 ziarna ziela angielskiego
- • 3 liście laurowe
- • 1,5 szklanki oleju rzepakowego
przygotowanie
Śledzie opłukać, osuszyć i pokroić w niewielkie kawałki. Wlać do ryby sok z cytryny, zamieszać.
Odcedzić.
Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w cienkie półplasterki.
Olej wlać do garnka i zagotować, powinien lekko wrzeć. Zdjąć z ognia i po 2-3 min, wrzucić ziele angielskie, liście laurowe i cebulę.
Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
W szklanym naczyniu lub w słoikach układać na przemian cebulę z ok. 2-3 łyżkami oleju,
a na to kłaść kawałki śledzi, następnie kolejna warstwa cebuli z olejem i znowu śledzie.
Na koniec wlać postały olej z przyprawami. Słoiki dokładnie zamknąć i wstawić do lodówki na minimum 3-4 dni.
Pyszne z ciemnym razowym chlebem.
Filmy i Przepisy na Święta ???