Scones czyli błyskawiczne bułeczki śniadaniowe, czyli lekko słodkie bułki z chrupiącą skórką i delikatnym, maślanym środkiem.
Bułeczki robi się niezwykle szybko i łatwo, całe przygotowanie zajmie max 20 min., więc możemy je zrobić na weekendowe śniadanie.
Przygotowując ciasto na scones należy zagniatać je minimalnie krótko, zaledwie kilka razy. Im dłużej zagniatamy ciasto, tym bardziej gumowe będą bułeczki, dlatego 7-8 razy zawinięcia ciasta, zupełnie wystarczy.
Bułeczki są doskonale lekko ciepłe z dodatkiem masła i konfitur lub dżemu.
Najsmaczniejsze w dniu pieczenia, ale można je również zamrozić.
Bardzo polecam i życzę smacznego ?

SKŁADNIKI
- 330 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 45 g cukru
- 160 ml. mleka
- 1 jajko
- 90 g zimnego masła
- szczypta soli
Przepisy na BUŁKI