
SKŁADNIKI
- kawałek rabarbaru
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- ok. 1/4 szk mleka
- szczypta soli
- 1 łyżka masła
- cukier poder do posypania
przygotowanie
Rabarbar myję, kroję w niewielkie kawałki. Przekładam do miski, dodaję cukier, mieszam.
Odstawiam na ok. 10 min.
Jajko, mleko, sól i mąkę mieszam dokładnie, najlepiej kuchenną rózgą.
Powinno powstać jednolite i średnio gęste ciasto (gęściejsze niż na naleśniki).
Na patelni rozgrzewam masło, wrzucam rabarbar z cukrem, podsmażam na średnim ogniu pod przykryciem ok. 5 min.
Odkrywam patelnię i wlewam na rabarbar ciasto.
Na średnim ogniu i pod przykryciem smażę do chwili kiedy ciasto lekko się zetnie.
Następnie delikatnie przewracam omlet na drugą stronę smażę jeszcze chwilę.
Omlet przekładam na talerz, posypuję cukrem pudrem i podaję ciepły.