Najczęściej podaje się je z owocowymi sosami, ale nadają się również znakomicie do gęstych sosów mięsnych jak gulasz czy klopsiki z warzywami.
Dla wegetarian wyłącznie z sosami warzywnymi.
Najsmaczniejsze zaraz po ugotowaniu. Sprawdziłam i wiem , że odgrzewanie ich w tosterze zupełnie się nie sprawdza, ale już odsmażenie na patelni na odrobinie masła, to pomysł zdecydowanie lepszy.
Z przepisu wyszło mi 7 sporej wielkości klusek, jak dla nas to porcja dla 2 dorosłych osób i jednego dziecka, ale przepis można z łatwością powielić i zrobić go podwójnie lub nawet potrójnie.

SKŁADNIKI
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- ok. 1,5 łyżki masła roztopionego i przestudzonego
- 1,5 łyżeczki soli (lub mniej, ilość soli zależy od preferencji)
- na zaczyn:
- ok. 15 g drożdży świeżych
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka (2%)
- 1,5 łyżeczka cukru
przygotowanie
ZACZYN
W misce połączyć ciepłe mleko (nie gorące) z drożdżami, mąką i cukrem, dokładnie wymieszać.
Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 min.
W misie miksera lub zwykłej dużej misce połączyć pozostałą mąkę, sól, i jajko, wlać wyrośnięty zaczyn i wyrabiać ręką lub przy pomocy haka do wyrabiania.
Na koniec wlać masło i wyrabiamy do chwili, kiedy ciasto zacznie odchodzić od ręki/haka, stanie się zwarte.
Uformować ciasto w kulę, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok 45 - 50 min.
Przygotować stolnicę oprószoną mąką.
Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki i formować z nich kulki wielkości średnich pączków. Układać na stolnicy. Kiedy całe ciasto jest już uformowane przykryć kluski ściereczką i zostawić na 10 - 15 min do ponownego podrośnięcia.
Do garnka wlać wrzątek, wstawić naczynie lub koszyk do gotowania na parze, jeśli takiego nie mamy na garnek nałożyć duży kawałek gazy, sznurkiem lub mocną kuchenną nicią obwiązać brzeg tak żeby gaza trzymała się i po nałożeniu klusek nie wysunęła się spod nici. Gaza lub koszyk nie może dotykać do wody, musi być między nimi spory odstęp.
Wyrośnięte kluski układać po 2-3 na gazie lub sicie do gotowania, zostawiać odstępy bo buchty mocno rosną. Umieścić je w garnku nad parą, przykryć, zmniejszyć płomień,
żeby woda nie gotowała się bardzo mocno, a jedynie wytwarzała dużo pary, ja gotuję 9/4-5 (w skali 9 ustawiam 4 lub 5).
Kluski gotujemy 9-10 min. Natychmiast po ugotowaniu odkrywamy, zdejmujemy z pary, nakładamy na talerze i podajemy.
Jako dodatek można podać słodką śmietanę, słodki jogurt grecki lub sos owocowy, dla miłośników konkretnych smaków, gulasz lub sos warzywny.
Notes
Składniki na ok. 7 szt.
12 komentarzy
Super! to smak mojego dzieciństwa 😉 moja mama podawała je z roztopioną margaryną z cukrem i wodą albo sosem mięsnym 😉
Świetny przepis. Zrobiłam dziś, ale ciasto wyszło mi rzadsze, mimo trzymania się proporcji. Smak i tak super 🙂
Szczerze powiem, że sama nigdy pyz na parze nie robiłam, zawsze jadłam kupne. Na pewno wypróbuję przepis, może nawet w parowarze się uda, żeby było szybciej? Mam swój niezawodny i używam go niemal codziennie, mam nadzieję, że do tego przepisu też się sprawdzi!
Jak dla mnie za dużo soli. Zwłaszcza przy podwojeniu porcji radzę wziąć to pod uwagę.
Przepis rewelacja! Wszystko super tylko znikają w mgnieniu oka ☺
Zgadzam się. Za dużo… Strasznie tą sól czuć było.
Poza tym to ok ☺️
Bardzo smaczne, choć ja zrezygnowałam z tak dużej ilości soli, szczypta była wystarczająca. Dziękuję za przepis.
To do czego jest to masło w przepisie ?
Masło dodaje się do ciasta, już uzupełniłam przepis 🙂
Twoj przepis na kluski na prze jest najlpszy jaki kiedy kolwiek robilam;) pycha;)
Dziękuję i bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
Pozdrawiam