Tradycyjny babciny Jabłecznik. Pyszne i bardzo łatwe jesienne ciasto.
Do ciasta tego typu najlepsze są jabłka kwaśne typu Szara Reneta, Antonówka, ale jeśli macie inne jabłka to każde będą dobre. Można również użyć musu z jabłek ze słoika, kupionych lub domowej roboty.
Do jabłek dodaję cynamon i goździki, ale oczywiście można z nich zrezygnować. Cukru dodaję zawsze tylko tyle ile wymagają jabłka. Czasami są one tak słodkie, że zupełni rezygnuję z cukru, innym razem są bardzo kwaśne i wymagają niewielkiej ilości posłodzenia.
Ciasto piekę w dwóch partiach, najpierw podpiekam spód, powinien być podpieczony, ale nie bardzo zrumieniony, jedynie lekko rumiany. Na taki spód wykładam jabłka, ciepłe lub zimne nie ma to większego znaczenia i od razu przykrywam je pozostałym ciastem.
Moim zdaniem ciasto najsmaczniejsze jest całkowicie wystudzone, posypane cukrem pudrem lub polukrowane.
Lukier przygotowuję łącząc cukier puder z niewielką ilością soku z cytryny lub wody, mieszam bardzo dokładnie. Gęstość lukru koryguję dodając cukier puder, lub wodę. Wodę lub sok dodajemy w niewielkich ilościach. jeśli lukier jest trochę zbyt gęsty, wystarczy kilka kropel soku, dokładne zamieszanie i okaże się, że gęstość jest idealna.
Lukruję lub oprószam cukrem ciasto zupełnie zimne.
Ciasto przechowuję w chłodnym miejscu
Polecam to doskonały jesienny deser.
-
300 g mąki pszennej tortowej
-
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-
200 g cukru
-
5 jajek
-
1 łyżeczka zapachu waniliowego
-
100 ml. oleju rzepakowego
-
50 ml. mleka (2%)
Nadzienie z jabłek:
-
ok. 1200 g jabłek (u mnie szara reneta)
-
ok. 0,5 szklanki cukru (lub mnie, lub więcej zależy od kwaśności jabłek)
-
1 łyżeczka cynamonu
-
2-3 goździki

SKŁADNIKI
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru
- 5 jajek
- 1 łyżeczka zapachu waniliowego
- 100 ml. oleju rzepakowego
- 50 ml. mleka (2%)
- Nadzienie z jabłek:
- ok. 1200 g jabłek (u mnie szara reneta)
- ok. 0,5 szklanki cukru (lub mnie, lub więcej zależy od kwaśności jabłek)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2-3 goździki
przygotowanie
Jabłka myję, obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w cienkie plasterki.
Jabłka wkładam do garnka, dodaję cynamon i goździki (opcjonalnie). Stawiam na gazie i zaczynam podgrzewać. Jeśli jabłka są mało soczyste można dodać 1-2 łyżki wody.
Gotuję pod przykryciem na średnim ogniu, do chwili kiedy jabłka zaczną się rozpadać. Ja gotuję ok. 10 min.
Próbuję i jeśli to konieczne, słodzę, mieszam. Zdejmuję z ognia.
PRZYGOTOWANIE CIASTA
Jajka i cukier miksuję na wysokich obrotach, powinna powstać puszysta, jasna masa. Zajmie to kilka minut.
Do masy wlewam wolno olej, cały czas miksując.
Następnie do masy wsypuję połowę mąki wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko, miksuję chwilę.
Wsypuję pozostałą mąkę i mieszam całość wolno do połączenia składników.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 175 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM
ormę do ciasta wykładam papierem do pieczenia u mnie forma 30x30 cm.
Do foremki wlewam połowę ciasta, wstawiam do piekarnika i piekę ok. 15 min, do lekkiego zrumienienia (ciasto nie może być surowe).
Wyjmuję i na podpieczony spód wykładam jabłka, na nie wlewam pozostałe ciasto, wyrównuję.
Wstawiam do piekarnika i piekę ok. 30-35 min.
Upieczone ciasto wyjmuję i w formie studzę na kartce przez ok. 20 min.
Następnie wyjmuję z formy i na kratce całkowicie studzę.
Posypuję cukrem pudrem.
Przepisy na Ciasta