Pyszne, bardzo kruche i bardzo kolorowe ciasteczka Walentynkowe.
Robię je zawsze z okazji święta zakochanych bo moi chłopcy bardzo je lubią. Tym razem zrobiłam kolorowe, tęczowe ciasteczka z pomarańczowym zapachem.
Do kolorowania ciastek używamy barwników w żelu, nie polecam tych w płynie i proszku. Chodzi o to żeby ciasto nabrało intensywnego koloru, ale nie zrobiło się rzadsze od płynnego barwnika. Proszki nie barwią ciasta w jednolity sposób i bardzo często powstają smugi, a nawet grudki barwnika.
Z tych powodów zdecydowanie najlepsze są żele koloryzujące.
Do przygotowania najlepszego kruchego ciasta zawsze używam mąki pszennej krupczatki. Z tej mąki ciasto wychodzi bardzo delikatne i kruche.
Krupczatka trochę przypomina w dotyku bardzo drobny piasek, nie musimy łączyć jej ze skrobią ziemniaczaną czy kukurydzianą, a ciasto będzie pyszne.
Ciasteczka pieczemy w wysokiej temperaturze przez ok.7 min, ale pamiętajmy, że czas pieczenia zależny jest od grubości ciastek,
moje były bardzo cienki 3 mm, piekłam je 7 min.
Ciastka rosną delikatnie w trakcie pieczenia, więc warto układać je na blasze w niewielkich odstępach.
Polecam 🙂
Kruche ciastka tęczowe
Składniki:
-
260 gr mąki pszennej krupczatki + ok. 1/2 szklanki mąki pszennej do podsypywania
-
160 g zimnego masła
-
1 jajko
-
1 żółtko
-
100 g cukru pudru
-
1 łyżka śmietany
-
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
-
szczypta soli
-
zapach waniliowy lub pomarańczowy
-
3 barwniki spożywcze w żelu
Sposób przygotowania:
W misie malaksera lub na stolnicy posiekać razem: mąkę, proszek do pieczenia, zimne masło,
cukier puder, sól, zapach i jajka, siekać do chwili kiedy składniki zaczną się łączyć.
Na koniec dodać śmietanę i dokładnie przesiekać tak, żeby powstało jednolite, lepkie ciasto.
Ciasto umieścić na oprószonej mąką stolnicy, lekko zagnieść, żeby ciasto przestało się lepić.
Podzielić na 3-4 części. Do każdej części dodać inny barwnik ok. 4-5 kropli, wyrabiać, aby powstało jednolicie kolorowe ciasto. W trakcie zagniatania z żelem, lekko podsypywać mąką.
Każdy kawałek kolorowego ciasta zawinąć w osobny kawałek foli spożywczej, włożyć do lodówki i schłodzić przez ok. 40 min.
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
Zimne ciasto wyjąć z lodówki i na delikatnie oprószonej mąką stolnicy poukładać obok siebie.
Lekko posypać mąką i rozwałkować na jednolity placek, tak aby kolorowe kawałki ciasta utworzyły kolorowy płat.
Foremką do wycinania, wykrawać ciastka, tak żeby jedno składało się z kilku różnych kolorów. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i piec 6-8 min w zależności od grubości ciasteczek.
Wyjąć i delikatnie przenieść łopatką na kuchenną kratkę, całkowicie wystudzić.
Pozostałe ciasto ponownie lekko zagnieść i wycinać kolejne ciasteczka, postępować jak wyżej.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Dziękuję za ten przepis! Ciastka wyszły pyszne, a przygotowanie nie było trudne nawet dla takiego laika jak ja 😉
Cieszę się bardzo 🙂