Pyszne i nieco inne niż nasze klasyczne kajzerki, English Muffins to bułeczki pszenne, które po wyrośnięciu zrumieniamy na suchej patelni, a dopiero poźniej krótko pieczemy.
Bułeczki są bardzo smaczne i co ważne wyjątkowo dobrze smakują po opieczeniu w tosterze. To doskonałe pieczywo do przechowywania w lodówce lub mrożenia.
W lodówce można przechowywać je do 2 tyg, a zamrożone do 3 m-cy.
Bardzo polecam, smak jest delikatnie inny od tego do którego jesteśmy przyzwyczajeni 🙂

SKŁADNIKI
- 380 g mąki pszennej
- 1 szklanka maślanki (220 ml.)
- 1 płaska łyżeczka soli (5g)
- 1,5 suchych drożdży (7,5g)
- 1 łyżka cukru (10 g)
- 1 jajko
- 2 łyżki masła (40 g)
- ok. 1 szklanki kaszy manny (do podsypywania)
przygotowanie
Maślankę wymieszać z cukrem i drożdżami, odstawić na 5 min.
Mąkę połączyć z solą, wymieszać.
W misie miksera połączyć mąkę z maślanką i przy pomocy haka lub łyżką wymieszać do połączenia składników.
Następnie wyrabiamy ok. 5 min do chwili, kiedy powstanie gładkie sprężyste ciasto.
Misę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godz., do wyrośnięcia. Miejsce wyrastania powinno być ciepłe i nieprzewiewne.
Po wyrośnięciu ciasto wyjmujemy na oprószony kaszą manną blat, ważne aby nie była to mąka tylko kasza manną lub drobna kasza kukurydziana.
Z ciasta formujemy kulę i dzielimy ją na 8 lub 10 części. Z każdego kawałka formujemy kulkę, odkładamy ją na bok.
Na dużej bardzo gorącej, suchej patelni układamy kilka bułeczek i smażymy je z obu stron po 3-4 min., do zrumienienia.
Patelnię można przykryć, ale nie jest to konieczne.
Podsmażone bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
PIEKARNIK ROZGRZAĆ DO 160 ST.C. GRZAŁKA GÓRA/DÓŁ.
Bułeczki piec 10-15 min., ja piekłam 12 min.
Bułeczki wyjąć i studzić na kratce.
Zimne bułki można przechowywać w lodówce lub zamrozić.
Pyszne dzień po upieczeniu opieczone w tosterze.
Notes
Składniki na 8 szt.