Jedno z najbardziej tradycyjnych polskich dań. Babka ziemniaczana, niezwykle łatwa i szybka do zrobienia.
Jest doskonałym dodatkiem do mięs i sosów, możemy jeść ją na gorąco zaraz po upieczeniu, albo odsmażać na rumiano na maśle lub oleju. Ziemniaki na babkę przygotowuje się bardzo podobnie do masy na placki ziemniaczane, ale póżniej piecze w foremce, a nie smaży na patelni.
O babce ziemniaczanej przypomniał mi niedawno mój przyjaciel Maciek, kiedy jechaliśmy razem z Warszawy do Białowieży wyliczał potrawy, których wciąż jeszcze nie ma na blogu, a są to dania tradycyjnej kuchni polskiej. Okazuje się, że dużo jeszcze przed nami, nie tylko dań obiadowych, ale śniadaniowych nie zapomnieliśmy też o deserach, już się cieszę na wspólne gotowanie 🙂
Zapraszam Was wkrótce na kolejne pomysły z tradycyjnej kuchni polskiej 🙂

SKŁADNIKI
- 1 kg. ziemniaków starych, mączystych
- 2 szalotki lub 1 cebula
- ok. 150 gr wędzonego boczku
- 1 ząbek czosnku
- ok. 1/4 szklanki mąki pszennej (lub nieco więcej)
- 1 jajko (L)
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
przygotowanie
Ziemniaki obrać ze skóry, umyć. Zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Położyć na gęstym sitku, umieścić nad dużą miską i pozostawić, żeby sok odciekł,
zajmie to ok. 30-40 min.
Sok z ziemniaków wylać, ale na dnie miski zostanie biała skrobia ziemniaczana, zachować ją.
W międzyczasie obrać cebulę i drobno posiekać, boczek pokroić w drobną kostkę.
Na patelni podsmażyć na średnim ogniu boczek, a kiedy wytopi się z niego tłuszcz wrzucić cebulę, zamieszać i smażyć do zeszklenia.
Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zamieszać. Zdjąć z ognia, odstawić do przestygnięcia.
Do miski ze skrobią ziemniaczaną włożyć starte ziemniaki, dodać, jajko, sól, pieprz i cebulę z boczkiem, zamieszać.
Wsypać do masy mąkę i zamieszać ponownie. Masa powinna być dość gęsta, nieco gęściejsza niż na placki ziemniaczane.
PIEKARNIK ROZGRZAĆ DO 200 ST.C.
Przełożyć ziemniaki do posmarowanej masłem i posypanej mąką formy (może być, keksówka, tortownica lub forma na małą babkę). Wygładzić wierzch babki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 30 min, następnie zmniejszyć grzanie do 175 st.C. i piec jeszcze 10 min.
Sprawdzić patyczkiem czy babka jest upieczona.
Wyjąć i podawać gorącą.
6 komentarzy
muszę w końcu zrobić ,a z czym podajesz ?
Z sosem grzybowym lub pieczarkowym, gulaszem, zrazami wołowymi.
P.Dorotko wspaniałe przepisy i cenne porady. Podane w przystępny sposób.jednym słowem nie mają prawa nie udać się !!!pozdrawiam Grażyna
Pani Grażyno, bardzo się cieszę i dziękuję za miłe słowa 🙂
czy tak krótki czas wystarczy?
z podwójnej porcji zalecają pięć ok.2 godzin.
Moja babka jest bardzo mała, więc przy większej porcji trzeba piec oczywiście dłużej. Najlepiej jest sprawdzać stopień upieczenia patyczkiem, jak w przypadku ciast.