Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Postanowiłam przejść wiosenny detoks. Ograniczyłam kalorie i zaczęłam jeść znacznie więcej świeżych warzyw i owoców. Koktajl z zielonych warzyw jest nie tylko sycący i zdrowy, jest na szczęście również bardzo smaczny co pozwala mi z przyjemnością robić go dla siebie i mojego męża.
Dużą ilość jarmużu, szpinaku i selera naciowego umyłam i podzieliłam na 5 mniejszych porcji. Przechowuję się w dolnej szufladzie lodówki, rano wyjmuję jedną torebkę, a do jej zawartości dodaję, banana, a czasami kawałek gruszki lub jabłka. Koktajl rozcieńczam odrobiną świeżo wyciskanego soku jabłkowego lub soku z marchewki.
Bardzo polecam, jedna szklanka koktajlu wystarczy za pierwsze lub drugie śniadanie.
Trzymajcie się zdrowo 🙂
Zielony Koktajl
Składniki na koktajl dla 2 osób:
- 1 szklanka liści szpinaku
- 1 szklanka jarmużu
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 średni ogórek
- 1 banan
- 3/4 szklanki soku jabłkowego
Sposób przygotowania koktajlu:
Ogórka obrać, pokroić na kawałki. Banana i selera naciowego pokroić na niewielkie kawałki.
Wszystkie składniki koktajlu wrzucić do malaksera i bardzo dokładnie zmiksować.
Podawać natychmiast. Można posypać drobniutko posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego i na zdrowie 🙂
2 komentarze Ukryj
Zdecydowanie wole soki z samych owoców, warzywa mają dla mnie zbyt mocny smak w takiej postaci, jednak często staram się po prostu wypijać je duszkiem. Mają tyle witamin, że aż grzech byłoby nie pić 😉
To prawda, soki są oczywiście delikatniejsze, ale ja lubię takie intensywne i zdrowe smaki 🙂