Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Wiosna to czas kiedy robimy wszystko, aby zregenerować nas organizm po miesiącach zimy. Ja w tym roku skupiłam się na dostarczaniu sobie witamin pod każdą postacią.
Od kilku tygodni pijemy dużo soków ze świeżych owoców i warzyw, ale również koktajli bogatych w proteiny, błonnik i magnez.
Uwielbiam kawę, dlatego coraz częściej dodaję ją do koktajli, a nie piję jak dotąd, samą. Ograniczyłam kawę ziarnistą i zamieniłam ją na kawę Inkę, a teraz dodałam
do koktajlu Inkę z Błonnikiem. Ma mój ukochany kawowy smak i dodatkowo jest bogata w błonnik, dodatek innych składników stworzył prawdziwą witaminową bombę, idealną nie tylko wiosną.
Zachęcam, koktajl jest pyszny i bardzo łatwy do przygotowania 🙂

Koktajl – Witaminowa Bomba
Składniki dla 2 osób:
- 2 szklanki mleka kokosowego, migdałowego lub innego ulubionego (u mnie kokosowe)
- 1 duży dojrzały banan
- 1/3 szklanka płatków owsianych (suchych, najlepiej błyskawicznych)
- 1 łyżka nasion Chia
- 2 łyżki Kawy Inki z Błonnikiem
- 1,5 łyżki miodu lub syropu klonowego (u mnie syrop)
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- ok. 5 cm świeżego imbiru (obranego)
- 1 łyżeczka kurkumy
Sposób przygotowania koktajlu:
Do dzbanka blendera wlać mleko, wsypać płatki owsiane i nasiona Chia, odstawić na 5 min.
W międzyczasie imbir obrać i pokroić w małą kostkę.
Banana obrać, połamać na kawałki.
Do dzbanka z mlekiem wrzucić wszystkie pozostałe składniki i przyprawy, dokładnie zmiksować, żeby koktajl miał gładką konsystencję.
Koktajl wlać do szklanek i natychmiast podawać.
Smacznego i na zdrowie 🙂

Jeden komentarz Ukryj
Jakoś nie przepadam za Kurkumą :d Ale postaram się przemóc i spróbować Twojego przepisu na koktajl !!