Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Bardzo delikatne i miękkie Babeczki Czekoladowe z pysznym kremem z dodatkiem twarożku śmietankowego.
Krem robimy z połączenia bitej śmietany z delikatnym kremowym twarożkiem, dzięki temu połączeniu powstanie krem którym można ozdobić babeczki, ciastka lub przełożyć nim biszkopt.
Krem ładnie się przechowuje i długo trzyma kształt jeśli użyjecie to ozdabiania szprycy. Ciastka lub tort przełożony kremem twarożkowym przechowujemy w lodówce. Można nadać mu ulubiony smak poprzez dodanie np. kakao, skórki z cytryny i odrobiny kwasku cytrynowego, lub zmiksowanych truskawek lub malin.
Polecam krem twarożkowy jest bardzo łatwym i smacznym dodatkiem do ciast i deserów.

Babeczki Czekoladowe z Kremem Twarożkowym
Składniki na 16 szt. babeczek czekoladowych
- 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 czubate łyżki kakao
- 115 g miękkiego masła
- 1 i 1/4 cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 jajka (L)
- 1 szklanka maślanki
- 1 łyżka octu jabłkowego
Na krem twarożkowy:
- 1 opakowanie kremowego serka (u mnie Bieluch)
- 300 ml. śmietany kremówki (30% lub 36%)
- 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki różowego barwnika spożywczego w żelu (opcjonalnie)
Ponadto:
- kolorowe posypki cukrowe (opcjonalnie)
Sposób przygotowania babeczek czekoladowych:
Piekarnik rozgrzać do 175 st.C., termoobieg.
Mąkę, sodę, proszek, sól, kakao połączyć, przesiać, odstawić.
Masło i cukier zmiksować na wysokich obrotach na puszystą, jasną masę. Pojedynczo dodawać jajka, cały czas miksując.
Wlać maślankę i ocet, zmiksować na niskich obrotach do połączenia składników.
Do masy maślanej wsypać mąkę z kakao, proszkiem i sodą, zmiksować tylko do połączenia składników.
Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciastem napełnić papilotki do wysokości ok. 2/3 wysokości.
Piec w 175 st. z termoobiegiem przez 18-20 min, do suchego patyczka.
Upieczone babeczki wyjąć i odstawić do wystygnięcia.
Przygotowanie kremu twarożkowego:
Śmietanę kremówkę bardzo dokładnie schłodzić.
W misie miksera umieścić kremówkę i cukier puder, miksować na wysokich obrotach, kiedy śmietana zacznie gęstnieć dodać serek kremowy i miksować na wysokich obrotach do chwili kiedy na powierzchni masy zaczną tworzyć się wyraźne ślady po miksowaniu. Dodać barwnik i zmiksować do połączenia. Schłodzić w lodówce przez 20-30 min. ( w czasie, kiedy babeczki stygną).
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Udekorować każdą babeczkę.
Jeśli lubimy posypujemy krem cukrowymi posypkami. Przechowywać w lodówce.
Smacznego 🙂
Przepis na pyszne Muffiny z Kruszonką i Malinami znajdziecie tutaj:
Przepis na delikatne i Bardzo łatwe Babeczki Czekoladowo-Bananowe znajdziecie tutaj:
2 komentarze Ukryj
Witam. Czy konieczna jest taka ilość cukru pudru w kremie? Wydaje się, że wychodzi strasznie słodki.
Proszę dać mniej jeśli uważa Pani, że to za dużo. Proszę dodawać stopniowo i sprawdzać jaka jest odpowiednia słodkość. Ja lubię taki, więc takie proporcje zapisuję, ale ilości cukru, soli czy innych przypraw zawsze można zredukować do własnych upodobań.