0 0
3 przepisy na śniadanie na Dzień Matki – 26 maja

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

3 przepisy na śniadanie na Dzień Matki – 26 maja

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

Dzień Matki to wyjątkowy dzień bo dotyczy nas wszystkich, jeśli nie jesteśmy Matkami to jesteśmy córkami lub synami i powinniśmy tego dnia pamiętać o naszych mamach. Ja zawsze w tym dniu odwiedzam moją mamę, starszą już osobę, która nie zawsze pamięta o przypadającym 26 maja święcie, a nawet czasami mylą jej się te święta, czy to jej urodziny, dzień Babci czy dzień Matki, ale zawsze bardzo cieszą ją upominki.

Od kiedy sama jestem mamą, a moje dziecko to właściwie nastolatek podsuwam mu pomysły na to jak może mnie w tym dniu uszczęśliwić. Przepisy na śniadanie moim zdaniem sprawdzą się zawsze i pozwolą każdej mamie poczuć się wyjątkowo. Moje propozycje są naprawdę proste i nawet mój 14 latek da sobie radę z ich przygotowanie. Zapewniam Was, że śniadania są pyszne, lekkie i delikatne, wystarczy tylko dodatek kawy i soku, a Wasz dzień będzie naprawdę wyjątkowy.

Wszystkim nam Mamom życzę cudownego dania, każdego dnia 🙂

 

 

Dla mamy dzień spędzony ze swoim dzieckiem to najlepszy prezent, więc, życzę i sobie i Wam,
żeby każdy taki dzień był piękny i radosny jak moje z Polą.

 

 

Śniadanie nr. 1  

Omlet ze szparagami

Omlet ze Szparagami

Składniki dla 1 osoby:

  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżka szczypiorku drobno posiekanego
  • 3-4 szparagi zielone
  • pieprz czarny
  • masło do smażenia (najlepiej klarowane, ale nie jest to koniecznie)

Sposób przygotowania:

Jajka wbić do miseczki, dodać mąkę, sól i szczypiorek, dokładnie wymieszać najlepiej kuchenną rózgą, żeby nie było grudek. Odstawić.

Szparagi ugotować w osolonej wodzie, ok. 6-7 min. Ja do tego omletu gotuję szparagi na patelni bo dla 2 osób tak jest łatwiej.

Kiedy szparagi gotuję się już 3 min, na drugiej patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę masła, kiedy masło się roztopi wlewamy masę jajeczną, ogień zmniejszamy do połowy i smażymy omlet po ok. 2 min na każdej stronie.

Szaragi odlewamy, przykrywamy, żeby nie stygły. Omlet kładziemy na talerzu, na nim szparagi i zwijamy. Oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i podajemy.

  • Omlet ze Szparagami
  • Omlet ze Szparagami
  • Omlet ze Szparagami

Śniadanie nr. 2  

Jajko Sadzone ze Szparagami

Jajko Sadzone ze Szparagami

Składniki dla 1 osoby:

1 jako

2 białe szparagi

sól i pieprz

masło do smażenia

Sposób przygotowania:

Szparagi umyć, oczyścić szczególnie dolną część, ja robię to obierając je do połowy obieraczką do warzyw. Obcinamy dół szparagów kilka w miejscu gdzie zaczynają być miękkie, a nie zdrewniałe.

Szparagi dzielimy wzdłuż, układamy w głębokiej patelni i gotujemy pod przykryciem 5-7 min w zależności od grubości.

W międzyczasie na patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę masła, kiedy masło będzie średnio gorące wbijamy jajko, lekko je solimy, przykrywamy patelnię i smażymy na średnim ogniu ok. 2 min, do chwili kiedy białko się zetnie.

Szparagi wyjmujemy, układamy na talerzu, płaską częścią do dołu, a na nich jajko. Podajemy od razu oprószone świeżo mielonym pieprzem.

  • Jajko Sadzone ze szparagami
  • Jajko Sadzone
  • jajko sadzone, jajko sadzone przepis, jajko na śniadanie, jak zrobić jajko sadzone, szparagi, szparagi przepis, dzień matki, pomysły na dzień matki,
  • Jajko Sadzone ze Szparagami

Śniadanie nr. 3 

kanapka, kanapki, kanapki przepisy, pomysły na kanapki, śniadanie, pomysły na śniadanie, co na śniadanie, brioszki, pomysły na dzień matki,

Brioszka z Kozim Serem i Truskawkami

Składniki dla 2 osób:

  • 2 brioszki maślane
  • 4–6 truskawek
  • 4 łyżeczki miękkiego serka koziego
  • 2 łyżeczki masła
Sposób przygotowania:

Brioszki przeciąć wzdłuż.

Na dużej patelni rozgrzać masło, kiedy będzie już gorące położyć na nim przecięte brioszki, przecięciem do patelni. Przykryć patelnię i smażyć przez ok. 4–5 min na małym ogniu, chcemy żeby bułeczki się zrumieniły i podgrzały, ale nie spaliły.

W międzyczasie myjemy truskawki i kroimy na średniej grubości plasterki.

Brioszki zdejmujemy z patelni, układamy na talerzykach, smarujemy dość grubą warstwą koziego sera na nim układamy plasterki truskawek, przykrywamy bułeczki górną częścią. Podajemy od razu kiedy jeszcze całość jest  ciepła.

  • Brioszki z Serem Kozim i Truskawkami
  • Brioszki z Serem Kozim i Truskawkami
  • Brioszki z Serem Kozim i Truskawkami

 

 

Więcej pomysłów na pyszne śniadania znajdziecie tutaj: 

Jajka Pieczone w Cieście Francuskim

 

 

 

 

Follow my blog with Bloglovin

(Visited 3 635 times, 1 visits today)

Dorota

Babeczki Czekoladowe
previous
Babeczki Czekoladowe z Kremem Twarożkowym
next
Młoda kapusta z pomidorami i koperkiem
Babeczki Czekoladowe
previous
Babeczki Czekoladowe z Kremem Twarożkowym
next
Młoda kapusta z pomidorami i koperkiem

3 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »