Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Dzień Matki to wyjątkowy dzień bo dotyczy nas wszystkich, jeśli nie jesteśmy Matkami to jesteśmy córkami lub synami i powinniśmy tego dnia pamiętać o naszych mamach. Ja zawsze w tym dniu odwiedzam moją mamę, starszą już osobę, która nie zawsze pamięta o przypadającym 26 maja święcie, a nawet czasami mylą jej się te święta, czy to jej urodziny, dzień Babci czy dzień Matki, ale zawsze bardzo cieszą ją upominki.
Od kiedy sama jestem mamą, a moje dziecko to właściwie nastolatek podsuwam mu pomysły na to jak może mnie w tym dniu uszczęśliwić. Przepisy na śniadanie moim zdaniem sprawdzą się zawsze i pozwolą każdej mamie poczuć się wyjątkowo. Moje propozycje są naprawdę proste i nawet mój 14 latek da sobie radę z ich przygotowanie. Zapewniam Was, że śniadania są pyszne, lekkie i delikatne, wystarczy tylko dodatek kawy i soku, a Wasz dzień będzie naprawdę wyjątkowy.
Wszystkim nam Mamom życzę cudownego dania, każdego dnia 🙂
Dla mamy dzień spędzony ze swoim dzieckiem to najlepszy prezent, więc, życzę i sobie i Wam,
żeby każdy taki dzień był piękny i radosny jak moje z Polą.
Śniadanie nr. 1
Omlet ze Szparagami
Składniki dla 1 osoby:
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki
- szczypta soli
- 1 łyżka szczypiorku drobno posiekanego
- 3-4 szparagi zielone
- pieprz czarny
- masło do smażenia (najlepiej klarowane, ale nie jest to koniecznie)
Sposób przygotowania:
Jajka wbić do miseczki, dodać mąkę, sól i szczypiorek, dokładnie wymieszać najlepiej kuchenną rózgą, żeby nie było grudek. Odstawić.
Szparagi ugotować w osolonej wodzie, ok. 6-7 min. Ja do tego omletu gotuję szparagi na patelni bo dla 2 osób tak jest łatwiej.
Kiedy szparagi gotuję się już 3 min, na drugiej patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę masła, kiedy masło się roztopi wlewamy masę jajeczną, ogień zmniejszamy do połowy i smażymy omlet po ok. 2 min na każdej stronie.
Szaragi odlewamy, przykrywamy, żeby nie stygły. Omlet kładziemy na talerzu, na nim szparagi i zwijamy. Oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i podajemy.
Śniadanie nr. 2
Jajko Sadzone ze Szparagami
Składniki dla 1 osoby:
1 jako
2 białe szparagi
sól i pieprz
masło do smażenia
Sposób przygotowania:
Szparagi umyć, oczyścić szczególnie dolną część, ja robię to obierając je do połowy obieraczką do warzyw. Obcinamy dół szparagów kilka w miejscu gdzie zaczynają być miękkie, a nie zdrewniałe.
Szparagi dzielimy wzdłuż, układamy w głębokiej patelni i gotujemy pod przykryciem 5-7 min w zależności od grubości.
W międzyczasie na patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę masła, kiedy masło będzie średnio gorące wbijamy jajko, lekko je solimy, przykrywamy patelnię i smażymy na średnim ogniu ok. 2 min, do chwili kiedy białko się zetnie.
Szparagi wyjmujemy, układamy na talerzu, płaską częścią do dołu, a na nich jajko. Podajemy od razu oprószone świeżo mielonym pieprzem.
Śniadanie nr. 3
Brioszka z Kozim Serem i Truskawkami
Składniki dla 2 osób:
- 2 brioszki maślane
- 4–6 truskawek
- 4 łyżeczki miękkiego serka koziego
- 2 łyżeczki masła
Sposób przygotowania:
Brioszki przeciąć wzdłuż.
Na dużej patelni rozgrzać masło, kiedy będzie już gorące położyć na nim przecięte brioszki, przecięciem do patelni. Przykryć patelnię i smażyć przez ok. 4–5 min na małym ogniu, chcemy żeby bułeczki się zrumieniły i podgrzały, ale nie spaliły.
W międzyczasie myjemy truskawki i kroimy na średniej grubości plasterki.
Brioszki zdejmujemy z patelni, układamy na talerzykach, smarujemy dość grubą warstwą koziego sera na nim układamy plasterki truskawek, przykrywamy bułeczki górną częścią. Podajemy od razu kiedy jeszcze całość jest ciepła.
Więcej pomysłów na pyszne śniadania znajdziecie tutaj:
3 komentarze Ukryj
super
SMAKOWITE!!!!
Pycha