0 0
Muffiny z Truskawkami i Rabarbarem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Muffiny z Truskawkami i Rabarbarem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

Muffinki z owocami i kruszonką są idealne na śniadanie lub lunch. Upiekłam je dzisiaj a po całkowitym wystudzeniu, będę przechowywała w szczelnym pojemniku.

Jutro dam moim chłopakom na drugie śniadanie do szkoły i pracy.

Ważne: czas pieczenia zależy od wielkości papilotek, ja miałam dość duże, więc piekłam muffinki 22 min. Po ok 15 min, należy sprawdzać babeczki wkłuwając w nie patyk do szaszłyków, kiedy po wyjęciu jest suchy to znak, że muffinki są gotowe.

Polecam.

Babeczki z Truskawkami

Muffiny z Truskawkami i Rabarbarem  

Składniki:

  • 150 gr mąki pszennej
  • 100 gr mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 1 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 160 gr cukru
  • 130 ml. oleju rzepakowego
  • 130 ml. maślanki
  • 1 jajko (L)
  • 120 gr rabarbaru
  • 120 gr truskawek

Na kruszonkę:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru brązowego (biały też może być)
  • 60 gr masła roztopionego

Sposób przygotowania muffinów:

Piekarnik rozgrzać do 200 st. C.

Formę do muffinów (12 szt) wyłożyć papierowymi papilotkami lub użyć papilotek silikonowych. silikonowe posmarować roztopionym masłem
i oprószyć mąką.

Truskawki i rabarbar umyć, pokroić w niewielką kostkę tak jak na *zdjęciu 1.

 

Rabarbar i truskawki kroimy w kostkę
 

Przygotowanie ciasta:

W dzbanku z miarką połączyć maślankę i olej wymieszać, dodać jajko, ponownie dokładnie wymieszać. Odstawiać.

W dużej misce połączyć obie mąki, proszek, sodę, cukier, sól, dokładnie wymieszać.
Do suchych składników wlać mokre, wymieszać krótko widelcem (nie musi być bardzo dokładnie).
Następnie dodać pokrojone owoce i ponownie wymieszać.

Ciasto nakładać do papilotek, 1 pełna łyżka na 1 papilotkę, powinna wystarczyć.

Wierzch babeczki posypać ok. 1 łyżeczki *kruszonki, lekko spłaszczyć ręką (nie wciskać kruszonki do ciasta, jedynie wyrównać ręką wierzch).

Piec muffinki w gorącym piekarniku przez 18 – 22 min do suchego patyczka.

Wyjąć i studzić na kuchennej kratce.

*Przygotować kruszonkę:

Wszystkie suche składniki połączyć, dokładnie wymieszać, wlać masło, wymieszać tak, aby masło dokładnie połączyło się z suchymi składnikami, najlepiej robić to widelcem. Odstawić.

Smacznego 🙂

 

 
 
 

 

(Visited 796 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Biszkopt z Truskawkami i Galaretką
Koktajl Warzywny
next
Zielony Koktajl dla Zdrowia
previous
Biszkopt z Truskawkami i Galaretką
Koktajl Warzywny
next
Zielony Koktajl dla Zdrowia

3 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »