Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Dzień Dziecka, to obok gwiazdki i urodzin, najbardziej oczekiwany przez mojego synka dzień w roku.
Są oczywiście prezenty, uściski, całusy i wszystko to czego dziecko powinno dostawać w absolutnym nadmiarze. U nas dodatkowo był to dzień powrotu z pierwszej w życiu, ,,Zielonej Szkoły”Tadzia. Była masa emocji i radości, a na deser, ulubione ciasto Tadzika – biszkopt z truskawkami i galaretką.
Polecamy:)
Biszkopt z Truskawkami i Galaretką
Składniki:
- 5 jajek (L) żółtka i białka osobno
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2/3 szklanki cukru
- Skórka otarta z 1/2 cytryny i 1/2 pomarańczy
Na przełożenie:
- 200 g truskawek
- 250 g mascarpone
- 1/2 szklanki cukru pudru
- Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
Na wierzch:
- 1 galaretka (u mnie morelowa)
- 200 g dużych truskawek
Sposób przygotowania biszkoptu z galaretką:
Biszkopt:
Piekarnik nagrzewamy do 175 oC.
Tortownica (24cm), dno wyłożone papierem do pieczenia, nie smarujemy boków.
Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Nadal ubijając dodajemy po jednym żółtka.
Mąki łączymy i przesiewamy. Wsypujemy do piany i delikatnie mieszamy, na najwolniejszych obrotach miksera lub ręcznie.
Masę przekładamy do tortownicy.
Wstawiamy do gorącego piekarnika na 30-40 min (do suchego patyczka).
Po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy tortownicę z ciastem na blat z wys. ok. 50 cm. Ponownie wkładamy do piekarnika, pozostawiamy uchylone drzwiczki i tak studzimy.
Po całkowitym wystudzeniu wyjmujemy z formy, dzielimy na 2 części, przy pomocy bardzo ostrego noża.
Do przełożenia:
- Truskawki miksujemy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
- W szklanym naczyniu umieszczamy mascarpone, następnie po łyżce dodajemy zmiksowane truskawki, mieszamy po każdym dodaniu.
- Wykorzystamy ok. 4-5 łyżek truskawek, uważajmy, aby serek nie był zbyt rzadki, powinien być luźny i łatwo się rozprowadzać po cieście, ale z niego nie spływać.
- Pozostałymi zmiksowanymi truskawkami nasączymy biszkopt.
Wierzch:
- Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku. Mieszamy dokładnie i odstawiamy, aby wystygła i lekko stężała.
Przygotowanie ciasta:
- Biszkopt kroimy ostrym nożem na 2 części (powinny powstać dwa blaty o równej grubości), nasączamy pozostałymi zmiksowanymi truskawkami.
- Część, która będzie spodem smarujemy truskawkowym mascarpone i układamy truskawki pokrojone na kawałki.
- Przykrywamy drugim kawałkiem biszkoptu. Na wierzchu układamy truskawki pokrojone na pół.
- Całość wkładamy do tortownicy w której piekł się biszkopt, zapinamy obręcz, na wierzch wykładamy tężejącą galaretkę. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby galaretka całkowicie zastygła.
Gotowe ciasto wyjmujemy z tortownicy, kroimy ostrym nożem.
Smacznego!
Więcej przypisów na ciasta z TRUSKAWKAMI znajdziecie tutaj:
3 komentarze Ukryj
Pyszne i idealne na mój konkurs:)
Pycha! Narobiłaś mi smaka!
Ciasto świetnie wygląda. Dzięki za udział w akcji. Pozdrawiam