Biszkopt z Truskawkami i Galaretką

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Biszkopt z Truskawkami i Galaretką

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Dzień Dziecka, to obok gwiazdki i urodzin, najbardziej oczekiwany przez mojego synka dzień w roku.

    Są oczywiście prezenty, uściski, całusy i wszystko to czego dziecko powinno dostawać w absolutnym nadmiarze. U nas dodatkowo był to dzień powrotu z pierwszej w życiu, ,,Zielonej Szkoły”Tadzia. Była masa emocji i radości, a na deser, ulubione ciasto Tadzika – biszkopt z truskawkami i galaretką.

    Polecamy:)

    biszkopt-truskawki-galaretka

     

    Biszkopt z Truskawkami i Galaretką

    Składniki:

    • 5 jajek (L) żółtka i białka osobno
    • 3/4 szklanki mąki pszennej
    • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    • 2/3 szklanki cukru
    • Skórka otarta z 1/2 cytryny i 1/2 pomarańczy
    Na przełożenie:
    • 200 g truskawek
    • 250 g mascarpone
    • 1/2 szklanki cukru pudru
    • Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
    Na wierzch:
    • 1 galaretka (u mnie morelowa)
    • 200 g dużych truskawek

    Sposób przygotowania biszkoptu z galaretką:

    Biszkopt:

    Piekarnik nagrzewamy do 175 oC.

    Tortownica (24cm), dno wyłożone papierem do pieczenia, nie smarujemy boków.

    Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Nadal ubijając dodajemy po jednym żółtka.

    Mąki łączymy i przesiewamy. Wsypujemy do piany i delikatnie mieszamy, na najwolniejszych obrotach miksera lub ręcznie.

    Masę przekładamy do tortownicy.

    Wstawiamy do gorącego piekarnika na 30-40 min (do suchego patyczka).

    Po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika i  upuszczamy tortownicę z ciastem na blat z wys. ok. 50 cm. Ponownie wkładamy do piekarnika, pozostawiamy uchylone drzwiczki i tak studzimy.

    Po całkowitym wystudzeniu wyjmujemy z formy, dzielimy na 2 części, przy pomocy bardzo ostrego noża.

    Do przełożenia:
    1. Truskawki miksujemy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
    2. W szklanym naczyniu umieszczamy mascarpone, następnie po łyżce dodajemy zmiksowane truskawki, mieszamy po każdym dodaniu.
    3. Wykorzystamy ok. 4-5 łyżek truskawek, uważajmy, aby serek nie był zbyt rzadki, powinien być luźny i łatwo się rozprowadzać po cieście, ale z niego nie spływać.
    4. Pozostałymi zmiksowanymi truskawkami nasączymy biszkopt.
    Wierzch:
    1. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku. Mieszamy dokładnie i odstawiamy, aby wystygła i lekko stężała.
    Przygotowanie ciasta:
    1. Biszkopt kroimy ostrym nożem na 2 części (powinny powstać dwa blaty o równej grubości), nasączamy pozostałymi zmiksowanymi truskawkami.
    2. Część, która będzie spodem smarujemy truskawkowym mascarpone i układamy truskawki pokrojone na kawałki.
    3. Przykrywamy drugim kawałkiem biszkoptu. Na wierzchu układamy truskawki pokrojone na pół.
    4. Całość wkładamy do tortownicy w której piekł się biszkopt, zapinamy obręcz, na wierzch wykładamy tężejącą galaretkę. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby galaretka całkowicie zastygła.

    Gotowe ciasto wyjmujemy z tortownicy, kroimy ostrym nożem.

    Smacznego!

     

     

    biszkopt, biszkopt przepis, biszkopt rzucany moje wypieki, biszkopt rzucany przepis, biszkopt kwestia smaku, biszkopt z galaretką, biszkopt z truskawkami, biszkopt z truskawkami i galaretką przepis,

    biszkopt, biszkopt przepis, biszkopt rzucany moje wypieki, biszkopt rzucany przepis, biszkopt kwestia smaku, biszkopt z galaretką, biszkopt z truskawkami, biszkopt z truskawkami i galaretką przepis,

     

     

     

    Więcej przypisów na ciasta z TRUSKAWKAMI znajdziecie tutaj: 

    Ciasto Drożdżowe z owocami

     

    (Visited 30 times, 1 visits today)

    Dorota

    Szare Kluski
    previous
    Szare Kluski Kładzione – Ziemniaczane
    next
    Muffiny z Truskawkami i Rabarbarem
    Szare Kluski
    previous
    Szare Kluski Kładzione – Ziemniaczane
    next
    Muffiny z Truskawkami i Rabarbarem

    3 komentarze Ukryj

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię