Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Bardzo lekka i prawdziwie letnia sałatka. Robi się ją niezwykle szybko i prosto. Przed podanie dobrze jest wstawić ją na 30 min do lodówki, żeby była chłodna i orzeźwiająca.
Sałatka z Arbuzem i Fetą
Składniki:
- arbuz
- rukola
- 1 czerwona cebula
- 1 opakowanie sera feta
- czarne oliwki pokrojone w plasterki
- kilka listków świeżej mięty
Sposób przygotowania:
- Arbuza pokroić w średniej wielkości kostkę, usunąć pestki, schłodzić.
- Oliwki pokroić na pół, fetę w kostkę.
- Cebulę pokroić na cieniusieńkie plasterki.
- Na dużym półmisku ułożyć rukolę, polać *sosem miodowym i wymieszać. Następnie na wierzchu ułożyć cebulę, arbuza i fetę, posypać porwanymi listkami mięty.
- Natychmiast podawać, aby rukola nie zwiędła.
*Sos miodowy:
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
- 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
- 1,5 łyżki miodu
- 1/2 ząbka czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- Sól morska
- Pieprz
- Wszystkie składniki umieścić w małym słoiczku, zakryć i energicznie potrząsając dokładnie wymieszać.
Smacznego 🙂
(Visited 32 699 times, 1 visits today)
12 komentarzy Ukryj
o mamo jeszcze nie próbowałam takiego połączenia sera feta z arbuzem 😀 koniecznie do wypróbowania na leniwe niedzielne śniadanko 🙂
robilam wczoraj, pychota!
Bardzo się cieszę 🙂
Polecam wersje z listkami mięty w miejsce rukoli
Dziękuję, spróbuję na pewno, bo uwielbiam miętę 🙂
kolorowa sałatka idealna na lato:)
Fajna sałatka, mmmmm…….
Idealna na upały 🙂
Sałatka pyszna, robiłam nie raz natomiast bardzo proszę o informację skąd ta piękna salaterka/półmisek?
To naczynie to wielka, ręcznie robiona misa, którą dostałam w prezencie lata temu. NIestety nie pamiętam już autora 🙂
Bardzo jestem ciekawa tego połączenia …jutro zrobię na imprezę
Pyszna lekka sałatka, już nie mogę się doczekać na ciepłe letnie dni by ją przyrządzić