Pesto z rukoli i pestek dyni

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pesto z rukoli i pestek dyni

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share
    Na początek zróbmy pesto, a potem tylko od naszej wyobraźni zależy jak go użyjemy. Ja mam już kilka pomysłów i przez kolejne dni będę je realizowała. 
    Pesto na bazie rukoli i pestek dyni jest w smaku znacznie ostrzejsze niż to klasyczne z bazylii i orzeszków pinii, ale równie pyszne. 
    Polecam!

    Zielone pesto z rukoli

    Składniki:
    • 150 g rukoli
    • 1/2 pęczka listków bazylii 
    • 1/2 dużego pęczka natki pietruszki 
    • 2/3 szklanki startego parmezanu
    • 3 średnie ząbki czosnku
    • 5 łyżek pestek dyni 
    • ok. 2/3 szklanki oliwy 
    • Sól
    • Pieprz 
    Sposób przygotowania: 
    1. Wszystkie składniki umieścić w misie blendera lub malaksera i dokładnie miksować. 
    2. Oliwę dodawać stopniowo (cały czas miksując), sprawdzając gęstość pesto, powinna powstać pasta o konsystencji gęstej śmietany. 

    Przechowywać w lodówce. Jeśli po kilku dniach pesto lekko się rozwarstwi, wystarczy przed użyciem dokładnie je wymieszać.

    Smacznego!

    (Visited 187 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Śniadanie na zdrowie
    next
    Makaron z pesto i suszonymi pomidorami
    previous
    Śniadanie na zdrowie
    next
    Makaron z pesto i suszonymi pomidorami

    2 komentarze Ukryj

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię