Wiosenne ciasteczka pomarańczowo-waniliowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Wiosenne ciasteczka pomarańczowo-waniliowe

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Ciasteczka specjalnie upieczone dla mojego synka, który ma już ferie świąteczne i lekko snuje się po domu 🙂 Największe powodzenie miały te grubo pokryte kolorowym lukrem. 

    Polecam:) 

    Wiosenne ciasteczka pomarańczowe 

    Składniki:

    • 110 g masła w temperaturze pokojowej
    • 1 szklanka cukru
    • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
    • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • ziarenka z 1/2 laski wanilii 
    • skórka otarta z 1 małej pomarańczy 
    • 2-3 łyżki zimnego soku pomarańczowego
    • 1 jajko (L)

    Sposób przygotowania:

    1. Mąki i proszek do pieczenie wymieszać razem, przesiać.
    2. W misie miksera zmiksować masło z cukrem. Powinna powstać puszysta masa. Miksując dodać jajko, następnie ziarenka wanilii. 
    3. Do masy wsypać mąki i miksować na średnich obrotach, na koniec wlać sos z pomarańczy i miksować tylko do momentu kiedy powstanie jednolita, zwarta masa. 
    4. Z ciasta uformować gruby placek, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 h. Można przechowywać w lodówce do max 3 dni. 
    5. Piekarnik rozgrzać do 175 oC.
    6. Na oprószony mąką blat wyłożyć ciasto, podzielić na 3 części i każdą rozwałkować na ok. 0,5 cm, im grubsze ciasto tym ciastka będą mniej kruche i twarde. Wycinać ciasteczka, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
    7. Piec ok. 9-12 min do zrumienienia. Studzić na kuchennej kratce.

    Zimne ciastka można polukrować, udekorować masą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

    Smacznego!!!

    (Visited 470 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Mazurki wielkanocne z masą kajmakowo-czekoladową i masą krówkową
    next
    Rogaliki Drożdżowe z Konfiturą Wiśniową
    previous
    Mazurki wielkanocne z masą kajmakowo-czekoladową i masą krówkową
    next
    Rogaliki Drożdżowe z Konfiturą Wiśniową

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

    Translate »