• Home
  • Ciasta
  • Mazurki wielkanocne z masą kajmakowo-czekoladową i masą krówkową
0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Mazurki wielkanocne z masą kajmakowo-czekoladową i masą krówkową

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Mazurki wielkanocne z masą kajmakowo-czekoladową i masą krówkową

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share
Wielkanoc na Mazowszu bez mazurków wielkanocnych nie może się odbyć. Dla tego pieczemy, wymyślamy, ulepszamy i staramy się co roku wymyślić coś odrobinę innego i nowego.
Stąd taka różnorodność i ilość różnych mazurków wielkanocnych.
Moje przepisy na mazurki są tym razem proste i szybki.
Polecam 🙂

Mazurki kajmakowo-czekoladowy i krówkowy


Składniki na ciasto na 2 mazurki wielkanocne: 

  • 100 g zimnego masła
  • 70 g cukru
  • 1 żółtko
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka zimnej śmietany 18%
  • Skórka otarta z 1/2 pomarańczy

Na wierzch:

  • ok. 200 g suszonej żurawina
  • ok. 100 g suszonych moreli
  • ok. 100 g żółtych rodzynek Jumbo
  • kilka śliwek suszonych
  • 1/2 słoika dżemu lub powideł wiśniowych
  • 1/2 małej puszki masy kajmakowej (u mnie orzechowej)
  • 200 g cukierków krówek miękkich (u mnie krówki Wawelu)
  • ok. 1/4 szklanki mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1/4 mleka

Sposób przygotowania:

  1. Składniki ciasta umieścić w misie malaksera szybko zmiksować na koniec dodając śmietanę. Powinna powstać dokładnie posiekane jednolite ciasto.
  2. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na wielkość przygotowanych foremek (u mnie 1 x 20 cm i 2 x jednorazowa 15 x 20 cm).
  3. Wylepić foremki ciastem, nakłuć spód widelcem, wstawić do lodówki na 1h lub do zamrażalnika na 30 min.
  4. Piekarnik rozgrzać do 175 oC.
  5. Spody wstawić do piekarnika i piec ok. 15 min do zrumienienia brzegów i spodu, więcej już ciasta nie będziemy piekli, więc trzeba mieć pewność że jest upieczone. Odstawić do wystygnięcia.
  6. Bakalie drobno posiekać.

Przygotowanie masy krówkowej 

  1. W małym garnuszku umieścić cukierki (bez papierków:), wlać mleko i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając. Może okazać się, że trzeba dolać nieco więcej mleka. Cukierki podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia, ok. 5 min. Należy uważać, aby nie przypalić masy. Zdejmujemy garnuszek z ognia, odstawiamy do przestygnięcia, od czasu do czasu mieszamy aby nie stężała.

Masa czekoladowa:

  1. W szklanym naczyniu umieścić połamaną na kawałki czekoladę, zalać mlekiem i rozpuścić, można w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Dokładnie wymieszać, powinna powstać lśniąca, płynna masa. Odstawić do przestygnięcia, ale nie stężenia.

Wykonanie mazurków wielkanocnych:



 

 

Mazurek krówkowy
Upieczone spody smarujemy dżemem, posypujemy posiekanymi bakaliami i polewamy przestudzoną masa krówkową. Dekorujemy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu.

Mazurek kajmakowo-czekoladowy
Podobnie przygotowujemy mazurek kajmakowy, jedynie na wierzch posypany bakaliami wylewamy lekko podgrzaną masę kajmakową (ciepła masa jest luźniejsza i pozwala na pokrycie mazurka cieńszą warstwą). Kiedy masa całkowicie wystygnie, wylewamy na nią czekoladę, dekorujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

 

(Visited 533 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Tarta z morelami i mascarpone
next
Wiosenne ciasteczka pomarańczowo-waniliowe
previous
Tarta z morelami i mascarpone
next
Wiosenne ciasteczka pomarańczowo-waniliowe

3 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię