Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Najprościej jak można, ale za to pysznie i zdrowo. Ilości zależą od Was 🙂
Warzywa pieczone z rozmarynem
Składniki:
- Marchewka
- Pietruszka
- Seler
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek (lub więcej)
- 3-4 łyżeczki suszonego rozmarynu
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 180 oC.
- Olej wlać do naczynia, dodać rozmaryn i dokładnie wymieszać, odstawić.
- Warzywa obrać, umyć i pokroić na 4 części (wzdłuż).
- Poukładać w naczyniu żaroodpornym, polać rozmarynowym olejem, rękami wymieszać aby warzywa dokładnie pokryły się przyprawą.
- Piec przez ok. 20-30 min, do momentu, kiedy widelec będzie lekko wchodził w marchewkę.
Podajemy na ciepło lub zimno jako dodatek do mięs, lub np. z sosem jogurtowo czosnkowym.
Smacznego!!!
(Visited 2 900 times, 1 visits today)
5 komentarzy Ukryj
pięknie wygląda 🙂 a jakie zdrowie i smaczne… zapachniało wiosną!
Ach pyszności. Znam takie marchewki i pietruszki – pyszne, można jeszcze parmezanem obsypać. Bardzo zachęcające zdjęcie:)
Bardzo smaczne jako dodatek do mięska albo same bez niczego.
Wypróbowałam i jestem zaskoczona smakiem – super na ciepło jako dodatek do mięs i na zimno do pracy!
Bardzo się cieszę że Wam też smakują, to ulubione warzywa mojego Męża 🙂