Kotlety mielone z kurczaka

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kotlety mielone z kurczaka

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Klasyczne drobiowe kotleciki mielone, czyli kotlety pożarskie. 

    Od kilku miesięcy te kotlety są naszymi ulubionymi. Moi chłopcy mogliby jeść je na okrągło. Po pierwsze są bardzo delikatne i absolutnie nie suche. Ponadto odkryłam nową metodę mielenia składników w malakserze, wrzucam wszystkie razem do misy i mielę. Ta metoda sprawdza się znakomicie, w chwilę mieszanka na kotlety jest gotowa.
    Z poniższych składników wyszło 8 średnich kotletów. Odgrzewanie bardzo dobrze im robi, a ja nie muszę codziennie kombinować, co zrobić na obiad:)

    Polecam.

    Kotlety mielone drobiowe – kotlety pożarskie 
    Składniki na drobiowe kotlety mielone :

    • 400-500 g piersi z kurczaka
    • 1 średnia cebula
    • 1 czerstwa kajzerka
    • 1 łyżeczka słodkiej lub ostrej papryki w proszku
    • 1 jajko
    • Sól i pieprz
    • kilka gałązek natki pietruszki i kilka koperku
    • Olej do smażenia
    • 1 łyżka masła
    • 1 szklanka tartej bułki

    Sposób przygotowania drobiowych kotletów mielonych:

    Pierś umyć, pokroić na kawałki.

    Cebulę obrać, pokroić na średnie kawałki. Podsmażyć na oleju, do zeszklenia. Odstawić żeby przestygła.

    Kajzerkę namoczyć w wodzie. Odcisnąć kiedy zmięknie.

    W misie malaksera umieścić, pierś, cebulę, jajko, przyprawy, pietruszkę i koperek, zmiksować na jednolitą masę.

    Z mięsa formować kotlety, obtaczać w tartej bułce, obsmażyć z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Obsmażone kotlety przełożyć do garnka, włożyć masło, przykryć i dusić ok. 15-20 min na małym ogniu.

    W czasie duszenia nie odkrywać garnka i nie wypuszczać pary. 

    Podawać z frytkami, ryżem lub innymi ulubionymi dodatkami.
    Zimne kotlety można pokroić w cienkie plasterki i traktować jak domową wędlinę.

    Smacznego!!!

     Kotlety Pożarskie
    (Visited 14 399 times, 5 visits today)

    Dorota

    previous
    Rogaliki Drożdżowe z Konfiturą Wiśniową
    next
    Warzywa pieczone z rozmarynem
    previous
    Rogaliki Drożdżowe z Konfiturą Wiśniową
    next
    Warzywa pieczone z rozmarynem

    21 komentarzy Ukryj

    Kurcze, jeszcze nie próbowałem robić mielonych z kurczaka 🙂 Są dużo delikatniejsze w smaku od zwykłych mielonych? Kotlety z kurczaka zawsze robiłem w ten sposób. A eksperymentowałaś może, czy zamiast kajzerki równie dobrze sprawdzi się bułka tarta? Przy zwykłych mielonych z wieprzowiny jest okej, ale z tego co wiem drób jest dużo bardziej “wodnisty” i boję się, że się będą rozwalać.

    Oczywiście można zamienić rozmoczoną kajzerkę na tartą bułkę. Kotlety będą suchsze a tym samym łatwiejsze do formowania. Ale w smaku też będą bardziej suche, to już decyzja co wolimy, ja jednak moczę kajzerkę. Pozdrawiam 🙂

    Mieso z kurczaka scina sie szybciej. Nie podpieka sie i bez hockow klockow nie da sie zrobic “przypieczone z zewnatrz i soczyste w srodku”. Duszone nabiera smaku i nie jest tak “suche”?
    +-

    Kotlety wyszly przepyszne!! To duszenie w maśle sprawia że rozplywaja się w ustach 🙂 lepsze jak od mojej własnej mamy. Rzadko komentuje potrawy ale ta musialam 🙂 pozdrawiam

    Kotlety w smaku są przepyszne. Zamiast kajzerki można dodać bułkę tartą. Zrobiłam je, ponieważ mój mąż nie lubi kotletów z mięsa mielonego i zagoszczą na stałe w moim obiadowym menu. Pozdrawiam 😉

    Pani Doroto rewelacyjny pomysl z tym duszeniem. Juz zawsze bede mielone robic w ten sposob. Jesli ktos sie boi ze sie przypala podczas duszenia, proponuje co kilka minut energicznie poruszyc radlem zeby kotlety przemiescily sie z miejsca. U mnie to dziala. Serdecznie polecam a Pani Dorocie dziekuje, takich pysznych mielonych jeszcze nie jadlam 🙂

    Duszon muszom byc i dodalam bulke namoczonom i nic mi sie nie rozwalalo a smak rewelacyjny dodalam i pietruszke i koperek.

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię