Tarta ze Szparagami, delikatne puszyste nadzienie i lekkie kruche ciasto.
Doskonały pomysł na wiosenny lunch, obiad lub kolację.
Moja ulubiona tarta podawana najczęściej z rukolą i pomidorami, skropionymi odrobiną sosu winegret lub samej oliwy.
Przygotowanie szparagów
Szparagi nie ważne czy białe czy zielone, zawsze przed pieczeniem obgotowuję. Odcinam jedynie same główki, bo te pieką się i gotują najszybciej. Aby uniknąć rozgotowania, zawsze wrzucam je do nadzienia świeże. Pozostałe części szparagów obgotowuję przez kilka minut w osolonej i posłodzonej wodzie.
Czy wiecie, że sezon na szparagi w Polsce trwa krótko, ale warto go wykorzystać do ostatniego pędu? Gdy tylko w sklepach i na targach pojawiają się pierwsze pęczki zielonych szparagów, w mojej kuchni zaczyna się prawdziwa rewia smaków! Dziś zabiorę was w kulinarną podróż, która udowodni, że tarta ze szparagami zielonymi to nie tylko modny hit, ale też danie idealne na lekki obiad, imprezowy lunch czy nawet śniadanie z pazurem. A wszystko na rozpływającym się w ustach, maślanym cieście kruchym – bo czy jest coś lepszego niż chrupiąca podstawa, która rozpieszcza podniebienie?
Zielone czy białe szparagi – która odmiana wolisz?
Choć w naszym kraju tradycyjnie stawiamy na białe szparagi (te delikatniejsze, rosnące pod ziemią), to właśnie zielone szparagi zdobywają coraz więcej miłośników. Dlaczego? Są bardziej wyraziste w smaku, mają nutę orzeźwiającej goryczki i… nie wymagają obierania! To prawda – ich wierzchnia warstwa jest na tyle miękka po ugotowaniu, że oszczędzacie czas (i cenne witaminy ukryte tuż pod skórką). A jeśli dodamy, że zielone pędy to bomba przeciwutleniaczy i źródło kwasu foliowego, mamy przepis na zdrowy posiłek!
Czy wiesz, że…?
-
Szparagi były przysmakiem już w starożytnym Egipcie, a rzymscy cesarze trzymali specjalne oddziały wojskowe tylko po to, by zbierały dla nich te warzywa!
-
W Polsce największe plantacje szparagów znajdziemy w Wielkopolsce i na Lubelszczyźnie – warto szukać lokalnych dostawców!
-
Zielone szparagi zawierzą nawet 3 razy więcej witaminy C niż białe.
Kruche ciasto – sekret perfekcyjnej tarty
Podstawa, o której marzy każdy miłośnik wytrawnych wypieków? Ciasto kruche, które po upieczeniu jest złociste, chrupkie, ale jednocześnie delikatne. Sekret? Idealne proporcje mąki i masła oraz odrobina cierpliwości przy wałkowaniu. I choć brzmi to jak zadanie dla mistrza piekarnictwa, zapewniam – to banalnie proste nawet dla początkujących. A gdy już połączymy je z lekko podgotowanymi szparagami i serem, który lubicie u mnie to mozzarella, ale możecie dodać inny ulubiony ser (np. pleśniowym lub klasycznym żółtym), otrzymamy danie, które zachwyci nie tylko oczy, ale i żołądek.
Gotowi, by zamienić sezonowe warzywa w kulinarną elegancję? Tarta ze szparagami to przepis, który pokochacie za prostotę, wykwintny charakter i to, że… smakuje jeszcze lepiej następnego dnia! Wystarczy kilka składników, odrobina wiosennej inspiracji i – voilà – na stole ląduje danie, które podbije Instagram i… wasze podniebienia.
Sezon na szparagi trwa do czerwca – warto się spieszyć bo znowu przyjdzie nam na nie czekać cały rok 🙂
Przepisy na Przepisy WEGETARIAŃSKIE

SKŁADNIKI
- 70 g masła (zimnego)
- 110 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany 18 %
- sól
- 1 pęczek szparagów
- 3-4 łyżki śmietany
- 2 jajka
- 1 szklanka tartej mozzarelli
- sól i pieprz
przygotowanie
Przygotowanie ciasta kruchego
Zimne masło kroję w średnią kostkę.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól wsypuję do malaksera, dodaję masło i żółtko, zaczynam siekać.
Po kilku minutach dodaję śmietanę i siekam aż składniki dokładnie się połączą.
Wykładam ciasto na blat, szybko zagniatam, aż powstanie jednolite ciasto.
Blat oprószam mąką i rozwałkowuję ciasto na wielkość 24 cm formy do tart.
Formę smaruję masłem i oprószam mąką, wyklejam formę. Nakłuwak spód.
Formę z ciastem wstawiam do zamrażarki na min. 1h, lub na całą noc.
Przygotowanie nadzienia
Szparagi czyszczę tak jak w filmie
Końcówki szparaga odłamuję w miejscu gdzie same pękną, obieram ze skórki.
Główki szparagów odkrajam i odkładam.
Pozostałe części kroję na 2-3 kawałki.
W garnuszku z osoloną i posłodzoną wodą, obgotowuję przez 4-5 min., kawałki szparaga (bez główek, te zostawiam bez obgotowywania).
Wyławiam szparagi i odstawiam.
W misce łączę śmietanę, jajka, sól i pieprz mieszam dokładnie do połączenia składników. Odstawiam.
Pieczenie ciasta
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 195 st.C. z termoobiegiem.
Ciasto wyjmuję z zamrażarki, przykrywam kawałkiem papieru do pieczenia i obciążam papier fasolą, grochem lub specjalnymi kulkami.
Ciasto piekę przez 12 min. Wyjmuję zdejmuję obciążenie i przez kolejne 3-4 min podpiekam bez przykrycia.
Kiedy ciasto ma delikatnie zarumienione brzegi wyjmuję je z piekarnika. Temperaturę zmniejszam do 185 st.C.
Kończę przygotowanie nadzienia, do masy śmietanowej wkładam obgotowane szparagi i główki, dodaję ser, mieszam. Nadzienie jest gotowe.
Napełniam nadzieniem podpieczone ciasto.
Wstawiam do gorącego piekarnika (185 st.C.)
Tartę piekę 30 min.
Wyjmuję tartę, odstawiam na kilka minut do lekkiego przestygnięcia, a następnie podaję.
Smacznego!!!
Przepisy na TARTY