Domowa Napoleonka, to bardzo łatwe i szybkie do zrobienia ciasto. Jest smaczna i przechowywana w lodówce wytrzyma do 2 dni.
Domowa NAPOLEONKA lepsza niż ta z cukierni
Czy marzyliście o ciastku, które łączy prostotę z elegancją? Napoleonka to właśnie ten typ deseru! Choć nazwa może brzmieć jak wyzwanie, w rzeczywistości to jedno z najłatwiejszych ciast do upieczenia – nawet dla początkujących. Wystarczy ciasto francuskie (gotowe, by zaoszczędzić czas!) i kremowy budyń, by stworzyć pyszny przysmak, który zachwyci rodzinę i gości. A przy okazji… czy wiecie, że w Polsce nazwa „napoleonka” bywa czasem mylona z „kremówką”? Prawdziwa Napoleonka to jednak klasyk w wersji premium – warstwy chrupiącego ciasta francuskiego przełożone gładkim budyniem, który rozpływa się w ustach!
Domowe wypieki to nie tylko smak, ale i satysfakcja. Własnoręcznie przygotowana Napoleonka gwarantuje brak konserwantów, kontrolę nad jakością składników i… zapach pieczonego ciasta, który unosi się w kuchni. To właśnie ten moment, gdy dom staje się przytulny, a ty – bohaterką rodzinnego popołudnia! A jeśli myślicie, że ciasto francuskie służy tylko do słodkich deserów, czas na małą rewolucję. W polskich domach króluje też w wytrawnych odsłonach: jako rogaliki z serem i szynką, chrupiące spody do tart z jabłkami czy nawet jako baza dla ekspresowych przekąsek na imprezę – wystarczy posypać je ziołami i serem!
A co z budyniem? Ten uniwersalny krem to prawdziwy must-have w kuchennej szufladzie. Poza Napoleonką możecie go użyć do nadzienia pączków, warstwowania biszkoptów, a nawet… jako baza do lodów! W polskim internecie hitem są też budyniowe musy z owocami czy desery w słoiczkach – idealne na szybki podwieczorek.
Ciekawostka Wiecie, skąd wzięła się nazwa „Napoleonka”? Podobno nawiązuje do francuskiego „mille-feuille” (tysiąc warstw), które upodobał sobie Napoleon Bonaparte.
W Polsce ciasto zyskało swoją nazwę i charakter – mniej skomplikowane, za to równie pyszne!
Jeśli szukacie przepisu na Napoleonkę, który nie wymaga godzin w kuchni, trafiliście idealnie. To ciasto to dowód, że domowe wypieki mogą być szybkie, a jednocześnie efektowne. A gdy już opanujecie podstawową wersję, eksperymentujcie: dodajcie do budyniu wanilię, posypcie wierzch kruszonką lub czekoladą – Napoleonka to deser, który pokochacie za jego uniwersalność!
Gotowe, by rozpocząć przygodę z Napoleonką? Zaręczam – po pierwszym kęsie, każdy domownik będzie prosił o dokładkę
Pieczenie ciasta na Napoleonkę
Ciasto francuskie kupione w sklepie, dzielę na dwie połowy. Układam je na blasze do pieczenia na papierze w który była oryginalnie zwinięta.
Każdy kawałek ciasta przykrywam papierem do pieczenia i obciążam 1. jedna połowę blachą do pieczenia (mam 3 blachy) 2. drugą połowę kratką kuchenną.
Pierwsze ciasto było pieczone pod kratką kuchenną, drugie pod blachą do pieczenia. Temperatura 200 st.C z termoobiegiem, czas pieczenia to w obu przypadkach 18 min.
Różnice widać w zarumienieniu ciasta i kawałek pieczony pod kratką jest nieco bardziej puszysty. Który sposób obciążenia ciasta wybierzecie zależy od Was i od ilości blach jakie macie w domu.
Ciasta z dodatkiem BUDYNIU

SKŁADNIKI
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 3 opakowania budyniu waniliowego (3 x 40 g)
- 6 łyżek cukru
- 3 szklanki mleka
- 70 g masła
- cukier puder do posypania ciasta
przygotowanie
Rozgrzewam piekarnik do 200 st.C. z termoobiegiem
Ciasto wyjmuję z opakowania. Dzielę na dwie równe połowy.
Każdy kawałek ciasta układam na blasze do pieczenia na papierze do pieczenia. Przykrywam ciasto kolejnym kawałkiem papieru do pieczenia i obciążam drugą blachą.
Ciasto powinno piec się między dwiema blaszkami, aby nie urosło (zobacz na filmie)
Wstawiam ciasto do gorącego piekarnika i piekę do zrumienienia ok. 18-20 min.
Upieczone ciasto wyjmuję i odkładam.
Przygotowanie budyniu
Budyń gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale o połowę zmniejszam ilość mleka.
Na 1 opakowanie budyniu przygotowuję 1 szkl. mleka.
W garnuszku zagotowuję 2 szkl. mleka. W 1 szklance rozpuszczam proszek budyniowy i cukier (cukier nie musi się całkowicie rozpuścić, ale proszek tak).
Kiedy mleko zaczyna się gotować wlewam do garnka budyń i od razu zaczynam mieszać energicznie kuchenną rózgą.
Budyń szybko zgęstnieje, zmniejszam płomień i na maleńkim gotuję jeszcze 2-3 min.
Mieszam starając się aby budyń się nie przypalił.
Gorący budyń zdejmuję z ognia i od razu dodaję masło pokrojone w kostkę, mieszam do chwili całkowitego rozpuszczenia.
Przygotowanie Napoleonki
Jeden kawałek ciasta kładę na desce, lub w rancie cukierniczym, wylewam na niego ciepły budyń, wyrównuję.
Przykrywam drugim kawałkiem ciasta, lekko dociskam, uważam aby ciasto się nie połamało.
Napoleonkę odstawiam do wystygnięcia, a następnie na ok. 1 godz., do lodówki.
Wyjmuję ciasto z lodówki, kroję na kwadraty i posypuję cukrem pudrem.
Podaję 🙂
Notes
Ciasto przechowuję w lodówce.
Przepisy na Ciasta