Pyszna lekka i delikatna Rolada Biszkoptowa wypełniona pysznym kremem i truskawkami.
Ciasto to klasyczny biszkopt, upieczony na płasko, na blasze z piekarnika. Wielkość nie ma znaczenia bo różne piekarniki mają różną wielkość, chodzi o to, aby piec ciasto na tej blasze, którą mamy na wyposażeniu piekarnia. Im większa tym roladę łatwiej będzie zwijać.
🍓 Owoce
Użyła truskawek, ale jeśli nie ma na nie sezonu można użyć wszystkich innych miękkich owoców malin, wiśni drylowanych i odsączonych z nadmiaru soku, brzoskwinie, morele, borówki lub jagody.
Ciasto na koniec można posmarować kremem, oprószyć cukrem pudrem, ale i posmarować rozpuszczoną gorzką czekoladą.
Roladę trzeba przechowywać w lodówce nawet do 2 dni.
🧁 Krem
Aby krem udał się, musimy użyć bardzo mocno schłodzoną kremówkę i mascarpone w temperaturze pokojowej.
Ja wstawiam śmietankę i misę miksera do zamrażarki na 10 min, przed przygotowaniem kremu, dzięki temu mam gwarancję, że krem uda się niezawodnie.
Do cukru pudru dodaję proszek usztywniający. przy robieniu kremu do rolady, muszę mieć pewność, że bita śmietana będzie bardzo sztywna i nie wypłynie w czasie zwijania ciasta.
Dlatego też używam śmietanfixu, który bardzo ładnie usztywnia śmietanę i zagęszcza ją, nie zmieniając smaku kremu.
Ciasto ozdabiamy zgodnie z upodobaniem, ja zawsze owocami, ale wystarczy jedynie posypać je cukrem pudrem.
Bardzo polecam Rolada jest pyszna i doskonale nadaje się na letni deser.
Smacznego 😀
Blachę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia. Ciasto biszkoptowe rozsmarowuję na blasze równą warstwą. Wstawiam do gorącego piekarnika 157 St.C. i piekę 20-25 min.
Upieczoną roladę wyjmuję z piekarnika. Ciasto przykrywam papierem do pieczenia, odwracam blachę i zdejmuję ciasto. Delikatnie zdejmuję papier. Ciasto z papierem kładę na wilgotnej ściereczce
i zwijam w rulon. Ciasto zwijam razem ze ścierką i papierem. Odkładam do całkowitego wystygnięcia. Ok. 1 godz.
Ciasto rozwijam, powinno być całkowicie zimne. Nasączam sokiem pomarańczowym. Smaruję kremem (zostawiam kilka łyżek do posmarowania rolady).
Na krem rozsypuję truskawki. Ciasto zwijam ponownie w rulon. Łączenie powinno znajdować się na spodzie.

SKŁADNIKI
- 5 jajek (białka i żółtka osobno)
- 100 g cukru
- 2 łyżki ciepłej wody
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- zapach waniliowy
- ok. 0,5 szklanki soku pomarańczowego
- Krem:
- 200 ml. śmietany kremówki 36% (bardzo zimnej)
- 250 g mascarpone
- 130 g cukru pudru
- skórka cytrynowa
- ok. 200-250 g truskawek
przygotowanie
PRZYGOTOWANIE CIASTA BISZKOPTOWEGO
W misie miksera umieszczam białka i sól, zaczynam ubijać.
Kiedy zaczyna tworzyć się piana, po łyżce dodaję cukier, miksuję na wysokich obrotach.
Ubijam do wykorzystania całego cukru, kiedy piana będzie lśniąca i sztywna, a cukier nie będzie w niej wyczuwalny.
Do piany zaczynam dodawać żółtka, po jedną, cały czas ubijam masę. Po 2 żółtku dodaję 1 łyżkę ciepłej wody, a drugą łyżkę na koniec po dodaniu ostatniego żółtka.
Ubijam jeszcze chwilę.
Mąkę łączę z proszkiem do pieczenia, mieszam.
Połowę mąki przesiewam do masy jajecznej i mieszam, następnie przesiewam pozostałą mąkę i mieszam do całkowitego połączenia.
Robię to energicznie, ale delikatnie.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 175 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM PIEKĘ 25 MIN.
Blachę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia.
Ciasto rozsmarowuję na blasze równą warstwą.
Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę 20-25 min.
Upieczoną roladę wyjmuję z piekarnika. Ciasto przykrywam papierem do pieczniea, odwracam blachę i zdejmuję ciasto.
Delikatnie zdejmuję papier.
Ciasto z papierem kładę na wilgotnej ściereczce i zwijam w rulon.
Ciasto zwijam razem ze ścierką i papierem.
Odkładam do całkowitego wystygnięcia. Ok. 1 godz.
PRZYGOTOWANIE KREMU
Kremówkę i misę miksera wstawiam na 10 min do zamrażarki.
Wyjmuję i wlewam do misy śmietanę, wsypuję cukier i śmietanfix.
Zaczynam miksować.
Kiedy śmietana zaczyna gęstnieć wkładam mascarpone w temperaturze pokojowej.
Ścieram skórkę z cytryny i miksuję. Krem powinien być sztywny i gęsty.
Przechowuję w lodówce.
Truskawki myję, usuwam szypułki. Owoce kroję w niewielką kostkę.
PRZYGOTOWANIE ROLADY
Ciasto rozwijam, powinno być całkowicie zimne.
Nasączam sokiem pomarańczowym.
Smaruję kremem (zostawiam kilka łyżek do posmarowania rolady).
Na krem rozsypuję truskawki.
Ciasto zwijam ponownie w rulon.
Łączenie powinno znajdować się na spodzie.
Zawijam ciasto w papier i odkładam na 1-2 godz do lodówki, aby schłodzić je bardzo dokładnie.
Wyjmuję roladę z lodówki, odwijam z papieru.
Smaruję pozostałym kremem lub posypuję cukrem pudrem.
Ozdabiam truskawkami.
Podaję krojone na średniej grubości plastry.
Przechowuję w lodówce.
Przepisy na Truskawki
🍓🍓🍓🍓🍓
Przepisy na najlepsze CIASTA
1 komentarz
Jak ubijam śmietanę z mascarpone to nie dodaję już śmietanofixu jest fajny sztywny krem.