• Home
  • Ciasta
  • Rolada Biszkoptowa z Kremem i Truskawkami
0 0
Rolada Biszkoptowa z Kremem i Truskawkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Rolada Biszkoptowa z Kremem i Truskawkami

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszna lekka i delikatna Rolada Biszkoptowa wypełniona pysznym kremem i truskawkami.

 

Ciasto to klasyczny biszkopt, upieczony na płasko, na blasze z piekarnika. Wielkość nie ma znaczenia bo różne  piekarniki mają różną wielkość, chodzi o to, aby piec ciasto na tej blasze, którą mamy na wyposażeniu piekarnia. Im większa tym roladę łatwiej będzie zwijać.

Owoce

Użyła truskawek, ale jeśli nie ma na nie sezonu można użyć wszystkich innych miękkich owoców malin, wiśni drylowanych i odsączonych z nadmiaru soku, brzoskwinie, morele, borówki lub jagody.

Ciasto na koniec można posmarować kremem, oprószyć cukrem pudrem, ale i posmarować rozpuszczoną gorzką czekoladą.

Roladę trzeba przechowywać w lodówce nawet do 2 dni.

Krem

Aby krem udał się, musimy użyć bardzo mocno schłodzoną kremówkę i mascarpone w temperaturze pokojowej.

Ja wstawiam śmietankę i misę miksera do zamrażarki na 10 min, przed przygotowaniem kremu, dzięki temu mam gwarancję, że krem uda się niezawodnie.
Do cukru pudru dodaję proszek usztywniający. przy robieniu kremu do rolady, muszę mieć pewność, że bita śmietana będzie bardzo sztywna i nie wypłynie w czasie zwijania ciasta.
Dlatego też używam śmietanfixu, który bardzo ładnie usztywnia śmietanę i zagęszcza ją, nie zmieniając smaku kremu.

 

Ciasto ozdabiamy zgodnie z upodobaniem, ja zawsze owocami, ale wystarczy jedynie posypać je cukrem pudrem.

Bardzo polecam Rolada jest pyszna i doskonale nadaje się na letni deser.

Smacznego 😀

 

Rolada z Kremem i Truskawkami

 

Przepisy na Truskawki 
🍓🍓🍓🍓🍓

 

Rolada z Truskawkami

Biszkopt:

  •  5 jajek (białka i żółtka osobno)

  •  100 g cukru

  • 2 łyżki ciepłej wody

  • 200 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  •  zapach waniliowy

  • ok. 0,5 szklanki soku pomarańczowego

 

Krem:

  • 200 ml. śmietany kremówki 36% (bardzo zimnej)

  • 250 g mascarpone

  • 130 g cukru pudru

  • skórka cytrynowa

  • ok. 200-250 g truskawek

 

 

 

Przepisy na najlepsze CIASTA

 

 

 

 

(Visited 2 089 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie ciasta biszkoptowego:

W misie miksera umieszczam białka i sól, zaczynam ubijać.
Kiedy zaczyna tworzyć się piana, po łyżce dodaję cukier, miksuję na wysokich obrotach.

Ubijam do wykorzystania całego cukru, kiedy piana będzie lśniąca i sztywna, a cukier nie będzie w niej wyczuwalny.

2
Done

Do piany zaczynam dodawać żółtka, po jedną, cały czas ubijam masę. Po 2 żółtku dodaję 1 łyżkę ciepłej wody, a drugą łyżkę na koniec po dodaniu ostatniego żółtka.
Ubijam jeszcze chwilę.

Mąkę łączę z proszkiem do pieczenia, mieszam.
Połowę mąki przesiewam do masy jajecznej i mieszam, następnie przesiewam pozostałą mąkę i mieszam do całkowitego połączenia.
Robię to energicznie, ale delikatnie.

3
Done

PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 175 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM piekę 25 min.

Blachę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia.
Ciasto rozsmarowuję na blasze równą warstwą.

Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę 20-25 min.

4
Done

Upieczoną roladę wyjmuję z piekarnika. Ciasto przykrywam papierem do pieczniea, odwracam blachę i zdejmuję ciasto.
Delikatnie zdejmuję papier.

Ciasto z papierem kładę na wilgotnej ściereczce i zwijam w rulon.
Ciasto zwijam razem ze ścierką i papierem.

Odkładam do całkowitego wystygnięcia. Ok. 1 godz.

5
Done

Przygotowanie kremu:

Kremówkę i misę miksera wstawiam na 10 min do zamrażarki.

Wyjmuję i wlewam do misy śmietanę, wsypuję cukier i śmietanfix.
Zaczynam miksować.

Kiedy śmietana zaczyna gęstnieć wkładam mascarpone w temperaturze pokojowej.
Ścieram skórkę z cytryny i miksuję. Krem powinien być sztywny i gęsty.

Przechowuję w lodówce.

Truskawki myję, usuwam szypułki. Owoce kroję w niewielką kostkę.

6
Done

Przygotowanie rolady:

Ciasto rozwijam, powinno być całkowicie zimne.

Nasączam sokiem pomarańczowym.
Smaruję kremem (zostawiam kilka łyżek do posmarowania rolady).
Na krem rozsypuję truskawki.

Ciasto zwijam ponownie w rulon.
Łączenie powinno znajdować się na spodzie.

Zawijam ciasto w papier i odkładam na 1-2 godz do lodówki, aby schłodzić je bardzo dokładnie.

7
Done

Wyjmuję roladę z lodówki, odwijam z papieru.
Smaruję pozostałym kremem lub posypuję cukrem pudrem.
Ozdabiam truskawkami.

Podaję krojone na średniej grubości plastry.
Przechowuję w lodówce.

Smacznego

Dorota

Przepis na Mielone
previous
Kotlety Mielone z Kurcząt – przepis z filmem
Zapiekanka Ziemniaczana
next
Zapiekanka Ziemniaczana z Mielonym Mięsem – Shepard’s Pie
Przepis na Mielone
previous
Kotlety Mielone z Kurcząt – przepis z filmem
Zapiekanka Ziemniaczana
next
Zapiekanka Ziemniaczana z Mielonym Mięsem – Shepard’s Pie

Jeden komentarz Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »