Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszna lekka i delikatna Rolada Biszkoptowa wypełniona pysznym kremem i truskawkami.
Ciasto to klasyczny biszkopt, upieczony na płasko, na blasze z piekarnika. Wielkość nie ma znaczenia bo różne piekarniki mają różną wielkość, chodzi o to, aby piec ciasto na tej blasze, którą mamy na wyposażeniu piekarnia. Im większa tym roladę łatwiej będzie zwijać.
Owoce
Użyła truskawek, ale jeśli nie ma na nie sezonu można użyć wszystkich innych miękkich owoców malin, wiśni drylowanych i odsączonych z nadmiaru soku, brzoskwinie, morele, borówki lub jagody.
Ciasto na koniec można posmarować kremem, oprószyć cukrem pudrem, ale i posmarować rozpuszczoną gorzką czekoladą.
Roladę trzeba przechowywać w lodówce nawet do 2 dni.
Krem
Aby krem udał się, musimy użyć bardzo mocno schłodzoną kremówkę i mascarpone w temperaturze pokojowej.
Ja wstawiam śmietankę i misę miksera do zamrażarki na 10 min, przed przygotowaniem kremu, dzięki temu mam gwarancję, że krem uda się niezawodnie.
Do cukru pudru dodaję proszek usztywniający. przy robieniu kremu do rolady, muszę mieć pewność, że bita śmietana będzie bardzo sztywna i nie wypłynie w czasie zwijania ciasta.
Dlatego też używam śmietanfixu, który bardzo ładnie usztywnia śmietanę i zagęszcza ją, nie zmieniając smaku kremu.
Ciasto ozdabiamy zgodnie z upodobaniem, ja zawsze owocami, ale wystarczy jedynie posypać je cukrem pudrem.
Bardzo polecam Rolada jest pyszna i doskonale nadaje się na letni deser.
Smacznego 😀
Przepisy na Truskawki
🍓🍓🍓🍓🍓
Rolada z Truskawkami
Biszkopt:
5 jajek (białka i żółtka osobno)
100 g cukru
2 łyżki ciepłej wody
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
zapach waniliowy
ok. 0,5 szklanki soku pomarańczowego
Krem:
200 ml. śmietany kremówki 36% (bardzo zimnej)
250 g mascarpone
130 g cukru pudru
skórka cytrynowa
ok. 200-250 g truskawek
Przepisy na najlepsze CIASTA
Steps
1 Done | Przygotowanie ciasta biszkoptowego:W misie miksera umieszczam białka i sól, zaczynam ubijać. Ubijam do wykorzystania całego cukru, kiedy piana będzie lśniąca i sztywna, a cukier nie będzie w niej wyczuwalny. |
2 Done | Do piany zaczynam dodawać żółtka, po jedną, cały czas ubijam masę. Po 2 żółtku dodaję 1 łyżkę ciepłej wody, a drugą łyżkę na koniec po dodaniu ostatniego żółtka. Mąkę łączę z proszkiem do pieczenia, mieszam. |
3 Done | PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 175 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM piekę 25 min. |
4 Done | |
5 Done | Przygotowanie kremu:Kremówkę i misę miksera wstawiam na 10 min do zamrażarki. Wyjmuję i wlewam do misy śmietanę, wsypuję cukier i śmietanfix. Kiedy śmietana zaczyna gęstnieć wkładam mascarpone w temperaturze pokojowej. Przechowuję w lodówce. Truskawki myję, usuwam szypułki. Owoce kroję w niewielką kostkę. |
6 Done | Przygotowanie rolady:Ciasto rozwijam, powinno być całkowicie zimne. Nasączam sokiem pomarańczowym. Ciasto zwijam ponownie w rulon. Zawijam ciasto w papier i odkładam na 1-2 godz do lodówki, aby schłodzić je bardzo dokładnie. |
7 Done |
Jeden komentarz Ukryj
Jak ubijam śmietanę z mascarpone to nie dodaję już śmietanofixu jest fajny sztywny krem.