• Home
  • Ciasta
  • Tarta z cytrynowymi jabłkami i kruszonką
0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Tarta z cytrynowymi jabłkami i kruszonką

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Tarta z cytrynowymi jabłkami i kruszonką

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Słodka tarta z jabłkami i wyczuwalną cytryną. Ciasto pochodzi z przepisu na tartę z rabarbarem, jest naprawdę pyszne, kruche i słodkie. Tym razem użyłam jabłek deserowych, dzięki temu tarta jest naprawdę delikatna, bardzo smakowała dzieciom.

Polecam!
Tarta z jabłkami / szarlotka 

Ciasto kruche:

  • 150 g mąki pszennej tortowej + 2 czubate łyżki do kruszonki
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki lodowatej wody
Nadzienie:
  • 1 kg jabłek deserowych
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • 1 duża cytryna (sok i otarta skórka)
  • 1/2 szklanki cukru
Sposób przygotowania:

  1. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie 30x20cm)
  2. Wszystkie składniki kruchego ciasta umieścić w misie malaksera i posiekać do połączenia się składników, wodę dodać pod koniec siekania. Otrzymamy dość mokre i lekko lepiące ciasto.
  3. Ciasto podzielić i ¾ ilości wylepić formę, nakłuć widelcem, wstawić do zamrażalnika na min. 1h lub na całą noc. Pozostałe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki (zrobimy z niego kruszonkę po dodaniu 2 łyżek mąki i roztarciu ciasta w palcach).
  4. Piekarnik nagrzać do 170 oC (z termoobiegiem)
  5. Ciasto wyjąć z zamrażalnika i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 25 min, do zrumienienia brzegów.
  6. W międzyczasie przygotować nadzienie.
  7. Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Ścieramy na średniej tarce.
  8. Wkładamy do garnka, wsypujemy 1/2 szklanki cukru i cynamon, sok wyciśnięty z cytryny i otartą skórkę, mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 20 min., bez przykrycia. Pamiętamy o mieszaniu od czasu do czasu. Kiedy jabłka, nieco ściemnieją i  powstanie z nich jednolita masa wyłączamy grzanie.
  9. Na podpieczony spód wykładamy jabłka i posypujemy przygotowaną kruszonką, wstawiamy do gorącego (170oC) piekarnika i pieczemy 20-25 min do zrumienienia ciasta.
Po upieczeniu, tartę można posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Smacznego!

 

(Visited 251 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Kotlety mielone – klasyczne
next
Strucla drożdżowa z truskawkami
previous
Kotlety mielone – klasyczne
next
Strucla drożdżowa z truskawkami

2 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię