• Home
  • Ciasta
  • Tarta z cytrynowymi jabłkami i kruszonką
Tarta z cytrynowymi jabłkami i kruszonką

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Tarta z cytrynowymi jabłkami i kruszonką

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Słodka tarta z jabłkami i wyczuwalną cytryną. Ciasto pochodzi z przepisu na tartę z rabarbarem, jest naprawdę pyszne, kruche i słodkie. Tym razem użyłam jabłek deserowych, dzięki temu tarta jest naprawdę delikatna, bardzo smakowała dzieciom.

    Polecam!
    Tarta z jabłkami / szarlotka 

    Ciasto kruche:

    • 150 g mąki pszennej tortowej + 2 czubate łyżki do kruszonki
    • 100 g mąki ziemniaczanej
    • 100 g cukru
    • 150 g masła
    • 1 jajko
    • 2 łyżki lodowatej wody
    Nadzienie:
    • 1 kg jabłek deserowych
    • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
    • 1 duża cytryna (sok i otarta skórka)
    • 1/2 szklanki cukru
    Sposób przygotowania:

    1. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie 30x20cm)
    2. Wszystkie składniki kruchego ciasta umieścić w misie malaksera i posiekać do połączenia się składników, wodę dodać pod koniec siekania. Otrzymamy dość mokre i lekko lepiące ciasto.
    3. Ciasto podzielić i ¾ ilości wylepić formę, nakłuć widelcem, wstawić do zamrażalnika na min. 1h lub na całą noc. Pozostałe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki (zrobimy z niego kruszonkę po dodaniu 2 łyżek mąki i roztarciu ciasta w palcach).
    4. Piekarnik nagrzać do 170 oC (z termoobiegiem)
    5. Ciasto wyjąć z zamrażalnika i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 25 min, do zrumienienia brzegów.
    6. W międzyczasie przygotować nadzienie.
    7. Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Ścieramy na średniej tarce.
    8. Wkładamy do garnka, wsypujemy 1/2 szklanki cukru i cynamon, sok wyciśnięty z cytryny i otartą skórkę, mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 20 min., bez przykrycia. Pamiętamy o mieszaniu od czasu do czasu. Kiedy jabłka, nieco ściemnieją i  powstanie z nich jednolita masa wyłączamy grzanie.
    9. Na podpieczony spód wykładamy jabłka i posypujemy przygotowaną kruszonką, wstawiamy do gorącego (170oC) piekarnika i pieczemy 20-25 min do zrumienienia ciasta.
    Po upieczeniu, tartę można posypać cukrem pudrem lub polukrować.
    Smacznego!

     

    (Visited 398 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Kotlety mielone – klasyczne
    next
    Strucla drożdżowa z truskawkami
    previous
    Kotlety mielone – klasyczne
    next
    Strucla drożdżowa z truskawkami

    2 komentarze Ukryj

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię