0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Chleb żytni na zakwasie

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Chleb żytni na zakwasie

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

A oto obiecany wcześniej chleb z przepisu mojej sąsiadki Klaudii. Chleb jest dość wilgotny i zwarty, ma przepyszną, chrupiącą skórę. Mój wygląda nieco inaczej niż oryginał, bo dodałam mniej ziaren i zamiast mąki pszennej, mąkę żytnią. Zaczyn dostałam, więc nie mogę podać na niego przepisu, ale tutaj znajdziecie przepis na idealny zaczyn (kiedyś wypróbowałam i wiem, że działa).
Bardzo polecam.

Chleb żytni
Składniki:

  • 3 szklanki wody gazowanej
  • 1 szklanka ciepłej wody, bez gazu
  • 120 g zaczynu 
  • 1 kg mąki żytniej razowej (w przepisie mąka pszenna razowa)
  • 1/2 szklanki płatków owsianych (w przepisie 3/4 szkl.)
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego (w przepisie 3/4 szkl.)
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika (w przepisie 3/4 szkl.)
  • 1/2 szklanki pestek dyni (w przepisie 3/4 szkl.)
  • 3 łyżeczki soli 
  • 2 łyżeczki cukry (w przepisie 1 łyżeczka)

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce łączymy wody i zaczyn. Mieszamy dokładnie następnie po kolei dodajemy mąkę a później ziarna (ja wymieszałam wszystkie razem, przed dodaniem. Przepis mówi o dodawaniu po kolei kolejnych ziaren). Mieszamy dokładnie ręką. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 12h
  2. Po wyrośnięciu, rozdzielamy ciasto na dwie foremki keksowe, posmarowane wcześniej olejem i wysypane otrębami lub bułką tartą. Wierzch smarujemy olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy.
  3. Nagrzewamy piekarnik do 175 oC. Wstawiamy chleby i pieczemy ok. 1h. Pod koniec sprawdzamy  patyczkiem czy chleb się upiekł. 
  4. Studzimy na kratce, przez pierwsze 20 min w foremkach później wyjmujemy i studzimy bez. 

Smacznego!

(Visited 353 times, 1 visits today)

Dorota

Krem z Porów z Gruszką
previous
Zupa krem z brokułów z serem pleśniowym i grillowaną gruszką
next
Kotlety mielone – klasyczne
Krem z Porów z Gruszką
previous
Zupa krem z brokułów z serem pleśniowym i grillowaną gruszką
next
Kotlety mielone – klasyczne

3 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię