0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Strucla drożdżowa z truskawkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Strucla drożdżowa z truskawkami

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share
Strucla z truskawkami, czyli nieco inna wersja ciasta drożdżowego z owocami. Od jakiegoś czasu piekę drożdżowe w nowy sposób znaleziony u Joasi na Kwestii Smaku, wypróbujcie jest rewelacyjny, ciasto ma czas podrosnąć w piekarniku, nie przypala się i jest puszyste. Polecam.
Rolada drożdżowa z truskawkami

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 400 g mąki tortowej
  • 70 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 200 ml. ciepłego mleka
  • 5 żółtek (L)
  • 160 g cukru
  • Skórka otarta z jednej średniej cytryny
  • 500 g truskawek

Sposób przygotowania

Zaczyn drożdżowy:

  1. W misie miksera połączyć: drożdże, 2 łyżki cukru i 1/2 szklanki mąki, ok. 1/2 szklanki ciepłego mleka. Dokładnie wymieszać, aby powstała jednolita masa. Przykryć ściereczką i odstawić w nieprzewiewne miejsce na ok. 20 min. Zaczyn powinien urosnąć i mieć lekką, ,,bąblowatą” powierzchnię.

Ciasto:

  1. Do wyrośniętego zaczynu wsypać pozostałą mąkę, cukier, mleko i żółtka, wyrabiać za pomocą haka przez ok. 7 min na średnich obrotach miksera. Pod koniec wlać roztopione masło i wyrabiać jeszcze 1 min do dokładnego połączenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 1h w ciepłe i nieprzewiewne miejsce. Jeśli miejsce będzie bardzo ciepłe lub postawimy ciasto na słońcu, wyrośnie nam szybciej.
  2. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy ok. 7-8 min, w międzyczasie czasie dodajemy skórkę cytrynową.
  3. Ciasto wykładamy na posypany mąką blat, dzielimy na pół. Każdą połówkę rozwałkowujemy na prostokąt, ok. 20x 30 cm, jeśli ciasto klei się do wałka podsypujemy niewielką ilością mąki.
  4. Na środku każdego prostokąta kładziemy połowę truskawek, wzdłuż dłuższego boku i zwijamy roladę.
  5. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przecinamy ciasto wzdłuż pozostawiając kilka nieprzeciętych centymetrów z każdego końca. Odstawiamy na 30 min do napuszenia.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do 175 oC (grzałki góra, dół).
  7. Rolady wstawiamy do piekarnika, pozostawiamy lekko uchylone drzwiczki i przez 20 min tak pieczemy ciasta.
  8. Po 20 min zamykamy piekarnik i pieczemy jeszcze 15-20 min. do suchego patyczka.
  9. Wyłączamy grzanie, uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy w nim ciasto na 20 min.
  10. Następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.
  11. Lukrujemy.

Smacznego:)

 

(Visited 1 068 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Tarta z cytrynowymi jabłkami i kruszonką
next
Ciasto piaskowe z truskawkami
previous
Tarta z cytrynowymi jabłkami i kruszonką
next
Ciasto piaskowe z truskawkami

4 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię