Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Szarlotka
Ciasto kruche:
- 100 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 3 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
- 1,5 kg jabłek, najlepiej Szara Reneta
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 50 g cukru (opcjonalnie)
Steps
1
Done
|
Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie malaksera i zmiksować tylko do połączenia się składników. Wyłożyć na blat posypany mąką, szybko zagnieść, uformować kulę, którą następnie spłaszczyć ręką, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min. |
2
Done
|
W między czasie obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. |
3
Done
|
Przygotować formę do pieczenia, której dno posmarować masłem i posypać tartą bułką, brzeg pozostawić bez smarowania. |
4
Done
|
Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części, 2/3 i 1/3. |
5
Done
|
Wyjąć ciasto i wyłożyć na nie jabłka, z pasków ciasta ułożyć kratkę. |
6
Done
|
Wstawić ciasto do gorącego piekarnika i piec przez 30-35 min, do zrumienienia. |
7 komentarzy Ukryj
Piękna, taka soczysta! Ja jutro jak wrócę z pracy będę piekła;)
Dostała slinotoku
oszałamiające zdjęcia! miałam w zeszłym tygodniu podobną, ale szczerze mówiąc szarlotki mogłabym piec co drugi dzień, bo nigdy się nie nudzą 😉
BOSKA!! Pięknie wygląda.
piękna ta Twoja szarlotka ;)))
Ciasto kruche bez jajek?
Tak, bez jajek. Takie ciasto jest bardzo kruche 🙂