Szarlotka Domowa

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Szarlotka Domowa

Klasyczna szarlotka na kruchym cieście z kratką, oprószona cukrem pudrem. Znamy i kochamy ją chyba wszyscy.

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share
W naszej rodzinie najlepsze szarlotki piecze moja siostra, ale ja z biegiem lat podglądając ją cichcem nauczyłam się wszystkich trików i sposobów na idealną szarlotkę.
Do szarlotki najlepsze są kwaśne, twarde jabłka np. Szara Reneta, takie które równoważą słodycz ciasta i idealnie współgrają z cynamonem, bo bądźmy szczerzy idealna szarlotka musi być z cynamonem. Wszyscy, którzy za cynamon nie przepadają powinni zmniejszyć jego ilość, ale nie rezygnować z cynamonu zupełnie.
Szarlotka jest pyszna na zimno i na ciepło z kulką lodów waniliowych, po prostu jest pyszna zawsze 🙂
Polecam.
 szarlotka

Szarlotka

Ciasto kruche:

  • 100 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 3 łyżki zimnej wody

Nadzienie:

  • 1,5 kg jabłek, najlepiej Szara Reneta
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 50 g cukru (opcjonalnie)

szarlotka-z-jab-25C5-2582ek

(Visited 238 times, 3 visits today)

Steps

1
Done

Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie malaksera i zmiksować tylko do połączenia się składników. Wyłożyć na blat posypany mąką, szybko zagnieść, uformować kulę, którą następnie spłaszczyć ręką, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min.

2
Done

W między czasie obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki.
Włożyć do garnka, dodać kilka łyżek wody i gotować do momentu kiedy zaczną się rozpadać (jeśli jabłka puszczą dużo soku, gotować do zdecydowanego zredukowania), teraz wsypać cukier waniliowy, cynamon i ew. cukier jeśli uznamy, że nadzienie jest za mało słodkie. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, odstawić.

3
Done

Przygotować formę do pieczenia, której dno posmarować masłem i posypać tartą bułką, brzeg pozostawić bez smarowania.
U mnie 26 cm tortownica.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.

4
Done

Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części, 2/3 i 1/3.
Większą część rozwałkować na oproszonym mąką blacie na wielkość przygotowanej formy do pieczenia. Formę wylepić ciastem, dno ponakłuwać widelcem i wstawić do zamrażalnika na czas nagrzewania piekarnika.
Pozostałą 1/3 ciasta rozwałkować na prostokąt i pokroić w paski ok. 2-3 cm. będzie z nich ozdobna kratka na wierzchu ciasta.
Wyjąć formę z ciastem z lodówki i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 12 min, piec do delikatnego zrumienienia.

5
Done

Wyjąć ciasto i wyłożyć na nie jabłka, z pasków ciasta ułożyć kratkę.

6
Done

Wstawić ciasto do gorącego piekarnika i piec przez 30-35 min, do zrumienienia.
Upieczoną szarlotkę wyjąć i lekko przestudzić. Można podawać ciepłą z lodami, lub całkowicie wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.
szarlotka w każdej wersji jest przepyszna.
Smacznego :)

Dorota

previous
Mini tarty z cukinią
next
Babka mandarynkowa
previous
Mini tarty z cukinią
next
Babka mandarynkowa

5 komentarzy Ukryj

oszałamiające zdjęcia! miałam w zeszłym tygodniu podobną, ale szczerze mówiąc szarlotki mogłabym piec co drugi dzień, bo nigdy się nie nudzą 😉

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię