W naszej rodzinie najlepsze szarlotki piecze moja siostra, ale ja z biegiem lat podglądając ją cichcem nauczyłam się wszystkich trików i sposobów na idealną szarlotkę.

SKŁADNIKI
- Ciasto kruche:
- 100 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 3 łyżki zimnej wody
- Nadzienie:
- 1,5 kg jabłek, najlepiej Szara Reneta
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 50 g cukru (opcjonalnie)
przygotowanie
Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie malaksera i zmiksować tylko do połączenia się składników. Wyłożyć na blat posypany mąką, szybko zagnieść, uformować kulę, którą następnie spłaszczyć ręką, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min.
W między czasie obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki.
Włożyć do garnka, dodać kilka łyżek wody i gotować do momentu kiedy zaczną się rozpadać (jeśli jabłka puszczą dużo soku, gotować do zdecydowanego zredukowania), teraz wsypać cukier waniliowy, cynamon i ew. cukier jeśli uznamy, że nadzienie jest za mało słodkie. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, odstawić.
Przygotować formę do pieczenia, której dno posmarować masłem i posypać tartą bułką, brzeg pozostawić bez smarowania.
U mnie 26 cm tortownica.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części, 2/3 i 1/3.
Większą część rozwałkować na oproszonym mąką blacie na wielkość przygotowanej formy do pieczenia. Formę wylepić ciastem, dno ponakłuwać widelcem i wstawić do zamrażalnika na czas nagrzewania piekarnika.
Pozostałą 1/3 ciasta rozwałkować na prostokąt i pokroić w paski ok. 2-3 cm. będzie z nich ozdobna kratka na wierzchu ciasta.
Wyjąć formę z ciastem z lodówki i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 12 min, piec do delikatnego zrumienienia.
Wyjąć ciasto i wyłożyć na nie jabłka, z pasków ciasta ułożyć kratkę.
Wstawić ciasto do gorącego piekarnika i piec przez 30-35 min, do zrumienienia.
Upieczoną szarlotkę wyjąć i lekko przestudzić. Można podawać ciepłą z lodami, lub całkowicie wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.
szarlotka w każdej wersji jest przepyszna.
7 komentarzy
Piękna, taka soczysta! Ja jutro jak wrócę z pracy będę piekła;)
Dostała slinotoku
oszałamiające zdjęcia! miałam w zeszłym tygodniu podobną, ale szczerze mówiąc szarlotki mogłabym piec co drugi dzień, bo nigdy się nie nudzą 😉
BOSKA!! Pięknie wygląda.
piękna ta Twoja szarlotka ;)))
Ciasto kruche bez jajek?
Tak, bez jajek. Takie ciasto jest bardzo kruche 🙂