Mini tarty z cukinią

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Mini tarty z cukinią

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Zrobiłam trzy rodzaje mini tart. Na początek moje ulubione z cukinią.

    Mini tarty 
    Składniki na 6 foremek (12 cm.)

    • 200 g mąki pszennej
    • 100 g masła 
    • sól 
    • pieprz 
    • 3 łyżki lodowatej wody
    • 1 białko 

    Sposób przygotowania ciasta kruchego:

    1. Wszystkie składniki siekamy nożem lub za pomocą malaksera do połączenia się składników. 
    2. Wykładamy ciasto na lekko oprószony mąką blat, formujemy kulę, spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. 
    3. Piekarnik nagrzewamy do 180 oC.
    4. Następnie wykładamy ciasto na lekko oprószony mąką blat, wałkujemy dość cienki placek, wycinamy kółka i wylepiamy foremki. Nakłuwamy dno widelcem, smarujemy białkiem i wstawimy do nagrzanego piekarnika na ok. 12 min., do lekkiego zrumienienia brzegów. 

    Farsz:

    • 2 cukinie, ok. 500 g
    • 1 duże jajko (XL)
    • ok. 1/2 szklanki sera żółtego,drobno startego
    • 1 duży ząbek czosnku
    • 2 szalotki lub 1 średnia cebula pokrojona w piórka 
    • 6-7 suszonych pomidorów
    • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku lub 1 łyżeczka świeżego 
    • oliwa do smażenia
    • sól
    • pieprz 
    • kilka pomidorów koktajlowych 

    Przygotowanie:

    1. Cukinie zetrzeć na grubej tarce, włożyć na sito, posolić i odstawić na ok. 40 min, żeby puściła sok. 
    2. Ser żółty zetrzeć na drobnej tarce. 
    3. Cebulę pokroić, najlepiej w piórka, nie zbyt drobno. 
    4. Pomidory pokroić  w średnią kostkę. 
    5. Na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyki oliwy, zeszklić cebulę, dodać czosnek, wymieszać. Następnie dodać odciśniętą cukinię i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Smażyć jeszcze kilka minut. 
    6. Jajko rozkłócić, dodać starty ser żółty, przestudzoną cukinię, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.  
    7. Farsz nakładamy na podpieczone spody z kruchego ciasta, na wierzchu kładziemy połówkę pomidora koktajlowego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 oC na 20-25 min, do zrumienienia. 

    Podajemy np. z sałatą lub czystym rosołem. 

    Równie pyszne, na ciepło i zimno. 

    Smacznego!

      Zimowe urodziny
      (Visited 782 times, 1 visits today)

      Dorota

      previous
      Pasta z wędzonych szprotek
      Szarlotka na kruchym cieście
      next
      Szarlotka Domowa
      previous
      Pasta z wędzonych szprotek
      Szarlotka na kruchym cieście
      next
      Szarlotka Domowa

      6 komentarzy Ukryj

      Przepiekne zdjecia (chyba zaczynam sie powtarzac, bo za kazdym razem to pisze). A cukinia to jeden z moich ulubionych tartowych dodatkow.

      Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

      Translate »