Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Zrobiłam trzy rodzaje mini tart. Na początek moje ulubione z cukinią.
Mini tarty
Składniki na 6 foremek (12 cm.)
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- sól
- pieprz
- 3 łyżki lodowatej wody
- 1 białko
Sposób przygotowania ciasta kruchego:
- Wszystkie składniki siekamy nożem lub za pomocą malaksera do połączenia się składników.
- Wykładamy ciasto na lekko oprószony mąką blat, formujemy kulę, spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 oC.
- Następnie wykładamy ciasto na lekko oprószony mąką blat, wałkujemy dość cienki placek, wycinamy kółka i wylepiamy foremki. Nakłuwamy dno widelcem, smarujemy białkiem i wstawimy do nagrzanego piekarnika na ok. 12 min., do lekkiego zrumienienia brzegów.
Farsz:
- 2 cukinie, ok. 500 g
- 1 duże jajko (XL)
- ok. 1/2 szklanki sera żółtego,drobno startego
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 szalotki lub 1 średnia cebula pokrojona w piórka
- 6-7 suszonych pomidorów
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku lub 1 łyżeczka świeżego
- oliwa do smażenia
- sól
- pieprz
- kilka pomidorów koktajlowych
Przygotowanie:
- Cukinie zetrzeć na grubej tarce, włożyć na sito, posolić i odstawić na ok. 40 min, żeby puściła sok.
- Ser żółty zetrzeć na drobnej tarce.
- Cebulę pokroić, najlepiej w piórka, nie zbyt drobno.
- Pomidory pokroić w średnią kostkę.
- Na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyki oliwy, zeszklić cebulę, dodać czosnek, wymieszać. Następnie dodać odciśniętą cukinię i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Smażyć jeszcze kilka minut.
- Jajko rozkłócić, dodać starty ser żółty, przestudzoną cukinię, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
- Farsz nakładamy na podpieczone spody z kruchego ciasta, na wierzchu kładziemy połówkę pomidora koktajlowego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 oC na 20-25 min, do zrumienienia.
Podajemy np. z sałatą lub czystym rosołem.
(Visited 782 times, 1 visits today)
6 komentarzy Ukryj
Tak piękne tartaletki cieszą moje oko i – w marzeniach – podniebienie
Doprawdy, bardzo dziękuję za tak miłe słowa:)))
Przepiekne zdjecia (chyba zaczynam sie powtarzac, bo za kazdym razem to pisze). A cukinia to jeden z moich ulubionych tartowych dodatkow.
Maggi, ależ powtarzaj się jak najczęściej,bardzo miło mi to słyszeć. Bardzo dziękuję:)
tarty wyglądają super!
Mam w domu mistrzynię tart, podsunę jej ten przepis to może mi takie zrobi 🙂