Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszna, delikatna babka ze zdecydowanym smakiem mandarynki. Bardzo prosta i szybka do przygotowania. Gorąco polecam.
BABKA MANDARYNKOWA
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 200 g miękkiego masła
- 200 g cukru
- 4 duże jajka (L), białka i żółtka osobno
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- skórka otarta z 2 średnich mandarynek
- sok wyciśnięty z 1 mandarynki
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 170 oC, formę do pieczenia babki posmarować masłem i wysypać mąką.
- Masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym żółtku, miksując po każdym dodaniu, aby składniki dokładnie się połączyły. Na koniec dodać skórkę i sok z mandarynek, ponownie dokładnie zmiksować.
- Mąki połączyć, dodać proszek do pieczenia i przesiać. Wsypać do masy maślanej i wymieszać na najwolniej-szych obrotach miksera.
- Z białek ubić sztywną pianę, partiami łączyć z ciastem, mieszając delikatnie.
- Przełożyć ciasto do formy. Piec ok. 50-55 min., do ,,suchego patyczka”.
- Babkę studzić w formie na kratce. Zimną posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

(Visited 2 155 times, 1 visits today)
7 komentarzy Ukryj
Pysznie! Piękna babeczk! U mnie w piekarniku cytrynowa siedzi;)
Musi być pyszna! P.S. Śliczny kubek z łyżeczką w zestawie 🙂
zawiesiłam się na pierwszym zdjęciu, boskie!
Wyglada wspaniale! Szkoda, ze w moim domu mandarynki zazwyczaj znikaja bardzo szybko…
U nas do tej pory też znikały bardo szybko, ale ten rok jest zupełnie inny, wszystkie kupione mandarynki nadają się tylko do pieczenia:)
Kiedy ja będę robiła takie zdjęcia???… ile kilometrów fotografowania mnie jeszcze czeka????:) Są cudne:) 🙂 🙂 Babka też niczego sobie…chyba mam na nią smaka:)
babeczka piękna i musi być bardzo aromatyczna i pyszna 🙂 super!