Drożdżówki z cytrynowym serem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Drożdżówki z cytrynowym serem

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Pachnące cytryną i pomarańczą drożdżówki. Piekłam je w 12 cm. foremkach do mini tart, wyszły wielkie z dużą ilością sera, idealne na śniadanie. 
    Polecam. 

    DROŻDŻÓWKI Z SEREM

    Składniki na 7 szt.:
    Ciasto drożdżowe

    • 300 g mąki pszennej
    • 20 g drożdży świeżych
    • 150 g cukru
    • 3/4 szklanki ciepłego mleka 
    • 80 g masła roztopionego i przestudzonego 
    • 4 żółtka
    • 1 cukier waniliowy 

    Masa serowa

    • 400 g sera białego (tłustego)
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1 żółtko
    • Skórka otarta z 1 cytryny 
    • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 

    Sposób przygotowania:
    Zaczyn:

    Z drożdży, ciepłego mleka, 3 łyżek mąki i 1 łyżki cukru, robimy zaczyn.
    W misie miksera łączymy wszystkie składniki, mieszamy dokładnie, najlepiej rózgą. Misę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 15 min., w ciepłe i nie przewiewne miejsce. Zaczyn jest gotowy, kiedy zacznie bulgotać, czyli na powierzchni pojawią się bąbelki powietrza. 
    1. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą mąkę, cukier, cukier waniliowy, żółtka na koniec wlewamy rozpuszczone i przestudzone masło, wyrabiamy za pomocą haka do wyrabiania ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 h., do co najmniej podwojenia objętości. 
    2. Ser wkładamy do dużej miski i rozgniatamy dokładnie np. za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodajemy cukier, żółtko, drobno posiekaną skórkę pomarańczową i połowę skórki cytrynowej. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
    3. Foremki smarujemy masłem i posypujemy mąką. 
    4. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, dodajemy pozostałą, połowę otartej skórki cytrynowej, dalej wyrabiamy na wolnych obrotach miksera, przez ok. 5 min. 
    5. Ciasto dzielimy na 6 części i przekładamy do foremek, odstawiamy do ponownego rośnięcia na ok. 30 min. 
    6. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 170 oC. 
    7. Na wyrośnięte ciasto kładziemy po łyżce sera, wstawiamy do gorącego piekarnika na 20-25 min. 
    8. Upieczone drożdżówki studzimy w foremkach na kratce. 
    9. Lekko ciepłe wyjmujemy z foremek i lukrujemy. 

    Smacznego!

    Owocowe ciasta zimowe
    (Visited 120 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Regulamin konkursy ,,Konkurs z Sokołowem”
    next
    Babeczki pomarańczowo-mandarynkowe
    previous
    Regulamin konkursy ,,Konkurs z Sokołowem”
    next
    Babeczki pomarańczowo-mandarynkowe

    7 komentarzy Ukryj

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię