Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepyszne babeczki pomarańczowo-mandarynkowe, na ciepło po prostu cudo!!! Dzieci powinny być zachwycone, moje było:)
Lekko zmodyfikowałam przepis, który znalazłam u Domi .
Polecam!!!
Babeczki pomarańczowo-mandarynkowe
Składniki na 18 babeczek:
- 260g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 średnia pomarańcza
- 2 duże mandarynki
- 170g cukru kryształu
- 2 jajka
- 130g miękkiego masła
- kilka kropli olejku pomarańczowego
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Pomarańczę i mandarynki bardzo dokładnie myjemy, najlepiej sparzyć wrzątkiem. Skórkę ścieramy na średnich oczkach tarki, białą część usuwamy i wyrzucamy. Owoce miksujemy lub bardzo drobno siekamy, powinniśmy otrzymać gęstą pulpę owocową.
- Piekarnik nagrzewamy do 175 oC. Formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami, formę sylikonową lekko smarujemy masłem.
- Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i solą, przesiewamy.
- W misie miksera, łączymy jajka z cukrem i ucieramy na jasną puszystą masę. Następnie cały czas miksując dodajemy partiami masło ( mogą zrobić się grudni, ale to nie przeszkadza). Następnie zmniejszamy obroty miksera i wlewamy zmiksowane owoce z olejkiem pomarańczowym, miksujemy jeszcze chwilę.
- Przesianą mąkę wsypujemy do masy owocowo-maślanej i mieszamy do połączenia się składników.
- Ciastem napełniamy przygotowane formy i wstawimy do gorącego piekarnika na 15 min. Pieczemy do suchego patyczka.
- Wyjmujemy i studzimy w formie, na kratce .
Można polukrować czy posypać cukrem pudrem, ale i bez tego są pyszne.
(Visited 300 times, 1 visits today)
3 komentarze Ukryj
wyglądają cudnie! muszą być pyszne i aromatyczne… 🙂
Podobają mi się takie kolory jak na pierwszym zdjęciu. Są niesamowicie pozytywne. A skoro można jeszcze jeden z tych kolorów zjeść, to ja już nie mam nic do dodania. No może tylko, że świetne wyczucie smaków.
piękne! aż czuję tu ich zapach.