0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Tort Bezowy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Tort Bezowy

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share
Krystyna to moja Mama, dzisiaj obchodzi imieniny. Tort jest właśnie dla Niej:)
Słodkiego dnia!!!

 

 

 

 

 

Tort Bezowy

Składniki na tort bezowy:

  • 5 białek w temperaturze pokojowej (najlepiej wyjęte z lodówki, noc wcześniej)
  • 260 g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
Ponadto:
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 300 ml. zimnej śmietany kremówki (36%)
  • 6 czubatych łyżek cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki dżemu (najlepiej kwaskowego)

Przygotowanie bezowych blatów:

Piekarnik nagrzać do 110 oC. z termoobiegiem.

W naczyniu łączymy cukier z mąką ziemniaczaną

W misie miksera umieszczamy białka i ubijamy końcówką do białek. Pod koniec miksowania dodajemy po 1 łyżce cukru z mąką, cały czas miksujemy. Na sam koniec wlewamy sok z cytryny, miksujemy jeszcze chwilę. Piana z białek powinna być szklista i zwarta. W chwili wyjmowania końcówki do ubijania, powinniśmy czuć lekki opór piany.

Na papierze do pieczenia rysujemy kółka (u mnie 2 x 24 cm.), rozprowadzamy na nich pianę.

Wstawiamy do gorącego piekarnika na 120–150 min. Jeśli mamy dwie blachy z bezą, najlepiej jedną umieścić na najniższym  a drugą na jednym z najwyższych poziomów piekarnika.
Przy włączonym termoobiegu obydwie wyschną równomiernie.

Po upływie czasu pieczenia, wyłączamy grzanie, uchylamy lekko drzwiczki piekarnika i pozostawiamy bezy na całą noc.

Rano, wyjmujemy i delikatnie zdejmujemy papier.

 

kleksy

 

Przygotowanie tortu bezowego:

W szklanym naczyniu zaparzyć mocną kawę (kawę rozpuścić w łyżce wrzątku). Ostudzić.

Ze śmietany kremówki, cukru i cukru waniliowego ubijamy bitą śmietanę. Wlewamy zimną kawę i dokładnie mieszamy, najlepiej szpatułką.

Na jednym z bezowych blatów układamy ,,kleksy” z dżemu. Następnie wykładamy całą bitą śmietanę, przykrywamy drugim blatem, posypujemy mieloną kawą. Ozdabiamy owocami.

Przechowujemy w lodówce. Kroimy, bardzo ostrym nożem.

Smacznego!

 

 

 

tort-bezowy-z-kremem

 

 

 

(Visited 394 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Babeczki pomarańczowo-mandarynkowe
next
Biszkopty kokosowo-cytrynowe
previous
Babeczki pomarańczowo-mandarynkowe
next
Biszkopty kokosowo-cytrynowe

7 komentarzy Ukryj

wygląda przepysznie, zapraszam do wystawienie jednej z Twoich pyszności w konkursie, który trwa na moim blogu. Świetna nagroda czeka na zwycięzce. pozdrawiam

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię