Tort Bezowy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Tort Bezowy

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share
    Krystyna to moja Mama, dzisiaj obchodzi imieniny. Tort jest właśnie dla Niej:)
    Słodkiego dnia!!!

     

     

     

     

     

    Tort Bezowy

    Składniki na tort bezowy:

    • 5 białek w temperaturze pokojowej (najlepiej wyjęte z lodówki, noc wcześniej)
    • 260 g cukru pudru
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżka soku z cytryny
    Ponadto:
    • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    • 300 ml. zimnej śmietany kremówki (36%)
    • 6 czubatych łyżek cukru pudru
    • 1 cukier waniliowy
    • 1/2 szklanki dżemu (najlepiej kwaskowego)

    Przygotowanie bezowych blatów:

    Piekarnik nagrzać do 110 oC. z termoobiegiem.

    W naczyniu łączymy cukier z mąką ziemniaczaną

    W misie miksera umieszczamy białka i ubijamy końcówką do białek. Pod koniec miksowania dodajemy po 1 łyżce cukru z mąką, cały czas miksujemy. Na sam koniec wlewamy sok z cytryny, miksujemy jeszcze chwilę. Piana z białek powinna być szklista i zwarta. W chwili wyjmowania końcówki do ubijania, powinniśmy czuć lekki opór piany.

    Na papierze do pieczenia rysujemy kółka (u mnie 2 x 24 cm.), rozprowadzamy na nich pianę.

    Wstawiamy do gorącego piekarnika na 120–150 min. Jeśli mamy dwie blachy z bezą, najlepiej jedną umieścić na najniższym  a drugą na jednym z najwyższych poziomów piekarnika.
    Przy włączonym termoobiegu obydwie wyschną równomiernie.

    Po upływie czasu pieczenia, wyłączamy grzanie, uchylamy lekko drzwiczki piekarnika i pozostawiamy bezy na całą noc.

    Rano, wyjmujemy i delikatnie zdejmujemy papier.

     

    kleksy

     

    Przygotowanie tortu bezowego:

    W szklanym naczyniu zaparzyć mocną kawę (kawę rozpuścić w łyżce wrzątku). Ostudzić.

    Ze śmietany kremówki, cukru i cukru waniliowego ubijamy bitą śmietanę. Wlewamy zimną kawę i dokładnie mieszamy, najlepiej szpatułką.

    Na jednym z bezowych blatów układamy ,,kleksy” z dżemu. Następnie wykładamy całą bitą śmietanę, przykrywamy drugim blatem, posypujemy mieloną kawą. Ozdabiamy owocami.

    Przechowujemy w lodówce. Kroimy, bardzo ostrym nożem.

    Smacznego!

     

     

     

    tort-bezowy-z-kremem

     

     

     

    (Visited 841 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Babeczki pomarańczowo-mandarynkowe
    next
    Biszkopty kokosowo-cytrynowe
    previous
    Babeczki pomarańczowo-mandarynkowe
    next
    Biszkopty kokosowo-cytrynowe

    7 komentarzy Ukryj

    wygląda przepysznie, zapraszam do wystawienie jednej z Twoich pyszności w konkursie, który trwa na moim blogu. Świetna nagroda czeka na zwycięzce. pozdrawiam

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

    Translate »