Pyszny, aromatyczny i gęsty Sos Mięsno Pomidorowy.
Doskonały dodatek do makaronu, ryżu, lub ziemniaków.
My najbardziej lubimy go z makaronem, ale nawet z pieczywem jest doskonały.
Mięso
Do przygotowania sosu używam zawsze mielonej szynki. Jest chuda, delikatna w smaku i bardzo smaczna.
Można jednak użyć również mielonej karkówki, lub łopatki.
Przyprawy
Przyprawy podane w przepisie są moim zdaniem najlepsze i dzięki nim otrzymamy dość zdecydowany w smaku i lekko ostry sos. Jeśli jednak będzie to obiad dla dzieci, ilość ostrej papryki można zmniejszyć, lub całkowicie ją pominąć.
Przepisy na Makarony

SKŁADNIKI
- 1 kg. mielonego mięsa z szynki
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1,5 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej (opcjonalnie)
- 1 średnia cebula 1 duży ząbek czosnku
- 500 ml. pomidorowej pasaty
- 400 ml. pomidorów z puszki
- 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- 0,5 łyżeczki cukru brązowego
- ugotowany makaron spaghetti
przygotowanie
Cebulę i czosnek siekam drobno.
Na dużej patelni rozgrzewam olej i podsmażam cebulę i czosnek przez kilka minut.
Mieszam dość często.
Następnie na patelnię wkładam mięso, mieszam. Przykrywam i prze 5 min, smażę na średnim ogniu.
Odkrywam i wsypuję przyprawy – sól, pieprz, papryki ostrą i słodką, mieszam dokładnie.
Przykrywam i na średnim ogniu smażę do chwili kiedy nie będzie już widać surowego mięsa.
Odkrywam garnek, wlewam pomidory z puszki, pasatę, dodaję cukier i zioła prowansalskie, mieszam dokładnie.
Przykrywam, gotuję na małym ogniu 25 min.
W międzyczasie gotuję makaron w osolonej wodzie.
Po ok. 30 min sos jest gotowy, podaję go z makaronem i posypany Parmesanem.
jeszcze listek świeżej bazylii i obiad gotowy do podania.