Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszny, aromatyczny i gęsty Sos Mięsno Pomidorowy. Doskonały dodatek do makaronu, ryżu, lub ziemniaków.
My najbardziej lubimy go z makaronem, ale nawet z pieczywem jest doskonały.
Mięso
Do przygotowania sosu używam zawsze mielonej szynki. Jest chuda, delikatna w smaku i bardzo smaczna.
Można jednak użyć również mielonej karkówki, lub łopatki.
Przyprawy
Przyprawy podane w przepisie są moim zdaniem najlepsze i dzięki nim otrzymamy dość zdecydowany w smaku i lekko ostry sos. Jeśli jednak będzie to obiad dla dzieci, ilość ostrej papryki można zmniejszyć, lub całkowicie ją pominąć.
Przepisy na Makarony
Sos Mięsno-Pomidorowy
Składniki:
1 kg. mielonego mięsa z szynki
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1,5 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej (opcjonalnie)
1 średnia cebula 1 duży ząbek czosnku
500 ml. pomidorowej pasaty
400 ml. pomidorów z puszki
1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
0,5 łyżeczki cukru brązowego
ugotowany makaron spaghetti
Steps
1 Done | Sposób przygotwania:Cebulę i czosnek siekam drobno. Na dużej patelni rozgrzewam olej i podsmażam cebulę i czosnek przez kilka minut. |
2 Done | Następnie na patelnię wkładam mięso, mieszam. Przykrywam i prze 5 min, smażę na średnim ogniu. Przykrywam i na średnim ogniu smażę do chwili kiedy nie będzie już widać surowego mięsa. |
3 Done | |
4 Done |