Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Szybkie i pyszne, takie powinno być menu na majowy piknik. Przygotowujemy idealny zestaw na wypad za miasto, albo spotkanie w ogrodzie.
Najwyższy czas zacząć sezon na przyjemności.

Na taki wyjazd wzięłabym warzywa, owoce, naleśniki, kanapki, ciabatty oraz niewielkie przekąski: krakersy, paluszki i dipy. Oczywiście można też przygotować coś bardziej skomplikowanego,
ale postanowiłam, że samo przyrządzenie dań nie zabierze mi więcej niż godzinę. Dlatego świetny będzie hamburger, albo sałatki. Posiłek pod chmurką, wśród zieleni, czy nad wodą to przystanek
na relaks, świetna okazja, aby spędzić więcej czasu z przyjaciółmi. Nic mi nie odbierze takiej przyjemności.
Majowy piknik możemy zorganizować także w swoim ogrodzie i zrezygnować z jazdy za miasto. Dobre wyjście jeśli nie jesteśmy na przykład pewni pogody. Wtedy od razu pojawiają się nowe możliwości – mamy kuchnię do pełnej dyspozycji, albo wyciągnijmy grilla. W obu przypadkach zrobienie czegoś na szybko nie sprawi nam żadnych trudności, za to lista dań zdecydowanie się wydłuży. Chwileczkę! Pisząc to mam wrażenie, że znów wszystko będzie na mojej głowie.
Nie, tym razem mam inny pomysł.
Na taki wyjazd wzięłabym warzywa, owoce, naleśniki, kanapki, ciabatty oraz niewielkie przekąski: krakersy, paluszki i dipy. Oczywiście można też przygotować coś bardziej skomplikowanego,
ale postanowiłam, że samo przyrządzenie dań nie zabierze mi więcej niż godzinę. Dlatego świetny będzie hamburger, albo sałatki. Posiłek pod chmurką, wśród zieleni, czy nad wodą to przystanek
na relaks, świetna okazja, aby spędzić więcej czasu z przyjaciółmi. Nic mi nie odbierze takiej przyjemności.
Majowy piknik możemy zorganizować także w swoim ogrodzie i zrezygnować z jazdy za miasto. Dobre wyjście jeśli nie jesteśmy na przykład pewni pogody. Wtedy od razu pojawiają się nowe możliwości – mamy kuchnię do pełnej dyspozycji, albo wyciągnijmy grilla. W obu przypadkach zrobienie czegoś na szybko nie sprawi nam żadnych trudności, za to lista dań zdecydowanie się wydłuży. Chwileczkę! Pisząc to mam wrażenie, że znów wszystko będzie na mojej głowie.
Nie, tym razem mam inny pomysł.

Każdy z gości niech przyniesie coś do jedzenia lub picia. Nie zapominajmy o napojach – a kiedy słońce grzeje one są najważniejsze przepisy na coś pysznego do picia znajdziecie tutaj: napoje. Pamiętajmy, że to co najprostsze zwykle okazuje się najlepsze.

Burger z Karmelizowaną Cebulą i Bekonem w Ziarnistej Bułce
Składniki dla 4 osób:
-
500 g. mielonego mięsa wołowego
-
sól
-
pieprz
-
ponadto:
-
1 avokado
-
1 duży pomidor
-
8 cieniusieńkich plasterków boczku wędzonego
-
4 plastry sera cheedara
-
4 kwadratowe bułki wieloziarniste
na karmelizowaną cebulę:
-
2 duże czerwone cebule
-
1 łyżka oleju
-
1/4 szklanki octu balsamico
-
1 łyżka miodu
Przygotowanie karmelizowanej cebuli:
Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w cieniutkie półplasterki.
Na patelni z olejem zeszklić cebulę, następnie wlać ocet balsamico i miód, smażyć na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu. Smażyć ok. 10 min na maleńkim ogniu bez przykrycia. Cały płyn musi wyparować, a cebula stać się błyszcząca i ciemna. Gotową cebulę zdjąć z ognia i odstawić.
Można przechowywać ją 2-3 dni w lodówce.
Przygotowanie burgerów:
W misce wymieszać mięso z solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Uformować burgery.
W każdy burger uderzać ostrym nożem tak, aby ponacinać go w kratkę, nacinamy z obu stron
(dzięki temu nie ,,zbiegnie” się w trakcie grillowania lub smażenia).
Na rozgrzanym grillu lub na grillowej patelni smażymy burgery po 4-5 min z każdej strony (jeśli lubimy mięso nieco mniej dosmażone, smażymy 3-4 min na stronę).
Na drugiej patelni na dużym ogniu układamy plastry bekonu, smażymy z obu stron do zrumienienia. Zdejmujemy bekon i odkładamy na deskę, w tym czasie bekon zrobi się chrupiący.
Bułki przecinamy na pół, pozostałe dodatki kroimy w plastry.
Bułki przekrojoną częścią układamy na grillu lub patelni, podgrzewamy 2 min. Zdejmujemy i na jednej połowie bułki kładziemy ser, następnie gorący burger, łyżeczkę karmelizowanej cebuli, chrupiący bekon, plastry avokado i pomidory. Przykrywamy wierzchnią częścią bułki, spinamy wykałaczką.
Burger jest gotowy do zapakowania lub do jedzenia. Doskonałym dodatkiem do burgera będzie sałatka ziemniaczana, a napojem Warka Radler 0,0%.

Sałatka Ziemniaczana z Ogórkiem i Selerem Naciowym
Składniki:
- 500 g maleńkich młodych ziemniaków
- 2-3 kawałki selera naciowego
- 1 duży świeży ogórek
- ok. 100 g buczku wędzonego pokrojonego w kostkę
na sos:
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczka musztardy francuskiej gruboziarnistej
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanego koperku
Sposób przygotowania sałatki ziemniaczanej:
Przygotowanie sosu:
W słoiku lub w miseczce połączyć wszystkie składniki sosu, dokładnie wymieszać, odstawić.
Przygotowanie sałatki:
Zimniaki w mundurkach ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić.
Ogórka umyć, przykroić na pół, pokroić w średniej grubości półplasterki.
Selera umyć, pokroić podobnie jak ogórka.
W dużej misce połączyć ziemniaki, ogórki i selera, delikatnie podrzucając, wymieszać składniki. Wlać sos i ponownie wymieszać. Odstawić na ok. 30 min żeby składniki się ,,przegryzły”.
Boczek obsmażyć na patelni tak, aby się zrumienił i wytopił tłuszcz, ok. 6-7 min. Skrawki przełożyć na papierowy ręcznik i odsączyć tłuszcz.
Chrupiącym boczkiem posypać sałatkę przed podaniem.
*Warka Radler 0,0% choć zupełnie bezalkoholowy, z uwagi na powiązanie z marką piwa – przeznaczony jest wyłącznie dla osób pełnoletnich.