0 0
Sola ze szpinakiem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Sola ze szpinakiem

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Bardzo szybkie, proste i naprawdę pyszne danie, następnego dnia odgrzane jest chyba jeszcze lepsze. Wiem że odgrzewana ryba brzmi dziwnie, ale sprawdziłam i była doskonała. Polecam. 

Dzień 7

Pieczona sola ze szpinakiem  


Składniki:

  • 1 kg filetów z soli (mogą być mrożone)
  • 1 kg liści szpinaku (może być mrożony)
  • 100 g masła 
  • 2 łyżki oleju 
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz 
  • 1/2 cytryny 

Sposób przygotowania:

  1. Rybę rozmrozić i dokładnie wysuszyć w papierowych ręcznikach. Posolić i oprószyć pieprzem.
  2. Szpinak umyć i osuszyć, mrożony odparować na dużym ogniu przez ok. 20 min. 
  3. Na dużej patelni rozgrzać dwie łyżki oleju i podsmażyć na nim posiekany czosnek, wrzucić szpinak i podsmażyć, dodać sól i pieprz, zamieszać.
  4. Szpinak przełożyć do żaroodpornego naczynia posmarowanego grubo masłem. Na patelni rozpuścić dwie łyżki masła i obsmażyć solę z dwóch stron. Przełożyć do naczynia na szpinak.  Na każdy kawałek ryby położyć szczodry kawałek masła.
  5. Wstawić do nagrzanego do 180 oC piekarnika i piec ok. 20 min. Pierwsze 10 min pod folią aluminiową później bez przykrycia. Upieczony szpinak i rybę  podawać gorącą, skropioną cytryną. 
Smacznego.

(Visited 1 192 times, 1 visits today)

Dorota

previous
PIERNIKOWO
next
Pizza na zdrowie
previous
PIERNIKOWO
next
Pizza na zdrowie

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »