Przepis na pyszne, domowe skrzydełka w orientalnej marynacie.
Doskonała przekąska, od której nie będzie mogli się oderwać. Skrzydełka są mięciutkie i cudownie lepią się do palców, 100 razy lepsze niż wszystkie kupione przekąski, a co najważniejsze nie ma w nich żadnych sztucznych ulepszaczy, więc nie odchorujecie objadania się tymi pysznościami.
Gorąco polecam, szczególnie na weekendowe wieczory 🙂
Skrzydełka Pieczone
Składniki:
-
10 skrzydełek kurczaka
na marynatę:
-
3 łyżki sosu sojowego
-
1,5 łyżki miodu
-
0,5 łyżeczki startego czosnku
-
0,5 łyżeczki startego świeżego imbiru
-
1/4 łyżeczki oleju sezamowego
-
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
-
2 łyżki wody zimnej
-
1 łyżeczka soli
-
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
Sposób przygotowania skrzydełek:
Skrzydełka umyć, osuszyć i podzielić na trzy części tak jak na *zdjęciu niżej.
przygotować marynatę:
W miseczce wymieszać: sos sojowy, miód starty na drobnej tarce imbir i czosnek, sól i pieprz, wymieszać. Przelać do małego garnka i doprowadzić do zagotowania., gotować 5 min na małym ogniu.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą. Marynatę zdjąć z ognia i wlać do niej mąkę z wodą, zamieszać, powinna zgęstnieć. jeśli jest zbyt gęsta i nie daje się mieszać dodać 1–1,5 łyżki wody, zamieszać.
Marynatę przełożyć do dużej miski i wystudzić, włożyć do niej skrzydełka, wymieszać dokładnie, tak żeby każdy kawałek mięsa pokryty był marynatą.
Przykryć miskę folią spożywczą i dostawić na 2–3h, lub na noc do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. z termoobiegiem.
Skrzydełka wyjąć z lodówki, ułożyć na blasze do pieczenia, tak żeby się nie dotykały.
Piec skrzydełka 20 min w 175 st.C., następnie wyjąć i obrócić skrzydełka na drugą stronę, zmniejszyć temperaturę do 165 st.C. i piec kolejne ok.17 min.
Wyjąć i podawać gorące.
Smacznego 🙂
*Krojenie skrzydełek przed marynowaniem:
Marynowanie i pieczenie skrzydełek: