0 0
Skrzydełka Pieczone – Pyszne

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Skrzydełka Pieczone – Pyszne

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepis na pyszne, domowe skrzydełka w orientalnej marynacie. Doskonała przekąska, od której nie będzie mogli się oderwać. Skrzydełka są mięciutkie i cudownie lepią się do palców, 100 razy lepsze niż wszystkie kupione przekąski, a co najważniejsze nie ma w nich żadnych sztucznych ulepszaczy, więc nie odchorujecie objadania się tymi pysznościami.

Gorąco polecam, szczególnie na weekendowe wieczory 🙂

 

Pieczone Skrzydełka

Skrzydełka Pieczone

Składniki:
  • 10 skrzydełek kurczaka

na marynatę:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1,5 łyżki miodu
  • 0,5 łyżeczki startego czosnku
  • 0,5 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 1/4 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody zimnej
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu

Sposób przygotowania skrzydełek:

Skrzydełka umyć, osuszyć i podzielić na trzy części tak jak na *zdjęciu niżej.

przygotować marynatę:

W miseczce wymieszać: sos sojowy, miód starty na drobnej tarce imbir i czosnek, sól i pieprz, wymieszać. Przelać do małego garnka i doprowadzić do zagotowania., gotować 5 min na małym ogniu.

Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą. Marynatę zdjąć z ognia i wlać do niej mąkę z wodą, zamieszać, powinna zgęstnieć. jeśli jest zbyt gęsta i nie daje się mieszać dodać 1–1,5 łyżki wody, zamieszać.

Marynatę przełożyć do dużej miski i wystudzić, włożyć do niej skrzydełka, wymieszać dokładnie, tak żeby każdy kawałek mięsa pokryty był marynatą.
Przykryć miskę folią spożywczą i dostawić na 2–3h, lub na noc do lodówki.

Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. z termoobiegiem. 

Skrzydełka wyjąć z lodówki, ułożyć na blasze do pieczenia, tak żeby się nie dotykały.

Piec skrzydełka 20 min w 175 st.C., następnie wyjąć i obrócić skrzydełka na drugą stronę, zmniejszyć temperaturę do 165 st.C. i piec kolejne ok.17 min.

Wyjąć i podawać gorące.

Smacznego 🙂

*Krojenie skrzydełek przed marynowaniem:

Jak Przygotować Skrzydełka

Przygotowanie marynaty:

Pieczone Skrzydełka
Pieczone Skrzydełka
Skrzydełka Pieczone

Marynowanie i pieczenie skrzydełek:

Skrzydełka Ostre
  • Pieczone Skrzydełka
  • Skrzydełka Pieczone
  • Skrzydełka Pieczone
(Visited 7 241 times, 4 visits today)

Dorota

Łosoś w Cieście
previous
Łosoś w Cieście Francuskim ze Szpinakiem
Kotlety Pożarskie
next
Kotlety Mielone z Indyka – Kotlety Pożarskie
Łosoś w Cieście
previous
Łosoś w Cieście Francuskim ze Szpinakiem
Kotlety Pożarskie
next
Kotlety Mielone z Indyka – Kotlety Pożarskie

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »