0 0
Łosoś w Cieście Francuskim ze Szpinakiem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Łosoś w Cieście Francuskim ze Szpinakiem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Łosoś w cieście to pyszne i bardzo efektowne danie. Doskonałe na kolację z przyjaciółmi.

Wymaga niewiele pracy, większość czynności można wykonać znacznie wcześniej, np. łososia z przyprawami i szpinak można przechowywać w lodówce nawet przez całą noc.

Zawinięcie ryby w ciasto zajmie, tyle ile nagrzewanie się piekarnika. Bardzo polecam:)

 

 

Łosoś w Cieście Francuskim

Składniki:

  • 400 g filetu z łososia bez skóry
  • 400 g mrożonego szpinaku (rozmrożonego i odciśniętego)
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (jeśli mrożone, najpierw rozmrozić)
  • Pieprz
  • Sól
  • Ostra papryka
  • 1 jajko, roztrzepane do posmarowania ciasta
  • 1 łyżka masła
  • 1 duży ząbek czosnku

Sposób przygotowania łososia w cieście:

Łososia umyć, osuszyć, oprószyć z obu stron przyprawami, solą pieprzem i papryką. Odłożyć.

Szpinak odparować, powinien być suchy.

Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć rozgnieciony czosnek, wrzucić szpinak, smażyć kilka minut mieszając. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia.

Piekarnik rozgrzać do 180 oC.

Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, ponacinać ciasto w miejscy gdzie będzie znajdowała się górna część ryby.

Jedną część łososia obłożyć szpinakiem, położyć na cieście tak aby szpinak leżał na rozcięciach. Ciasto złożyć i zlepić, zlepienie powinno znajdować się na spodzie ryby.

Rybę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem.

Wstawić do gorącego piekarnika i piec 20 -25 min. Jeśli ciasto będzie się bardzo rumienić, można na ostatnie 5 min pieczenia zmienić grzałkę piekarnika na grzanie tylko od dołu.

Wyjąć z piekarnika, odstawić na kilka minut a następnie kroić ostrym nożem.

Podawać na gorąco z dodatkiem sałaty.

Smacznego!

 

 

Jak zrobić Łososia w Cieście

 


Łosoś w Cieście Francuskim
Łosoś w Cieście

 

 

 

 

Więcej przepisów na dania z łososiem znajdziecie tutaj: 

Tatar z Łososia

 

 

 

(Visited 2 327 times, 1 visits today)

Dorota

Sałatka z Makronu i Łososia
previous
Sałata z Makaronem i Łososiem Wędzonym
next
Skrzydełka Pieczone – Pyszne
Sałatka z Makronu i Łososia
previous
Sałata z Makaronem i Łososiem Wędzonym
next
Skrzydełka Pieczone – Pyszne

18 komentarzy Ukryj

Moje ulubione danie:) proponuję dodatkowo posypać górę rolady płatkami migdałów – przed włożeniem do piekarnika – pycha:)

Jeśli już upieczone to nie bardzo, bo po rozmrożeniu ciasto nie będzie nadawało się do jedzenia. Jeśli będzie Pani odmrażała w piekarniku to ciasto się spali, a łosoś będzie bardzo suchy. Przykro mi, ale chyba jednak mrożenie nie jest najlepszym wyjściem, znacznie lepiej włożyć do lodówki i krótko podgrzać przed podaniem. Pozdrawiam 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię