Łosoś w Cieście Francuskim ze Szpinakiem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Łosoś w Cieście Francuskim ze Szpinakiem

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Łosoś w cieście to pyszne i bardzo efektowne danie. Doskonałe na kolację z przyjaciółmi.

    Wymaga niewiele pracy, większość czynności można wykonać znacznie wcześniej, np. łososia z przyprawami i szpinak można przechowywać w lodówce nawet przez całą noc.

    Zawinięcie ryby w ciasto zajmie, tyle ile nagrzewanie się piekarnika. Bardzo polecam:)

     

     

    Łosoś w Cieście Francuskim

    Składniki:

    • 400 g filetu z łososia bez skóry
    • 400 g mrożonego szpinaku (rozmrożonego i odciśniętego)
    • 1 opakowanie ciasta francuskiego (jeśli mrożone, najpierw rozmrozić)
    • Pieprz
    • Sól
    • Ostra papryka
    • 1 jajko, roztrzepane do posmarowania ciasta
    • 1 łyżka masła
    • 1 duży ząbek czosnku

    Sposób przygotowania łososia w cieście:

    Łososia umyć, osuszyć, oprószyć z obu stron przyprawami, solą pieprzem i papryką. Odłożyć.

    Szpinak odparować, powinien być suchy.

    Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć rozgnieciony czosnek, wrzucić szpinak, smażyć kilka minut mieszając. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia.

    Piekarnik rozgrzać do 180 oC.

    Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, ponacinać ciasto w miejscy gdzie będzie znajdowała się górna część ryby.

    Jedną część łososia obłożyć szpinakiem, położyć na cieście tak aby szpinak leżał na rozcięciach. Ciasto złożyć i zlepić, zlepienie powinno znajdować się na spodzie ryby.

    Rybę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem.

    Wstawić do gorącego piekarnika i piec 20 -25 min. Jeśli ciasto będzie się bardzo rumienić, można na ostatnie 5 min pieczenia zmienić grzałkę piekarnika na grzanie tylko od dołu.

    Wyjąć z piekarnika, odstawić na kilka minut a następnie kroić ostrym nożem.

    Podawać na gorąco z dodatkiem sałaty.

    Smacznego!

     

     

    Jak zrobić Łososia w Cieście

     


    Łosoś w Cieście Francuskim
    Łosoś w Cieście

     

     

     

     

    Więcej przepisów na dania z łososiem znajdziecie tutaj: 

    Tatar z Łososia

     

     

     

    (Visited 39 times, 1 visits today)

    Dorota

    Koktajl Warzywny
    previous
    Zielony Koktajl dla Zdrowia
    Tatar z Łososia
    next
    Tatar z Łososia z Musem z Awokado
    Koktajl Warzywny
    previous
    Zielony Koktajl dla Zdrowia
    Tatar z Łososia
    next
    Tatar z Łososia z Musem z Awokado

    18 komentarzy Ukryj

    Moje ulubione danie:) proponuję dodatkowo posypać górę rolady płatkami migdałów – przed włożeniem do piekarnika – pycha:)

    Jeśli już upieczone to nie bardzo, bo po rozmrożeniu ciasto nie będzie nadawało się do jedzenia. Jeśli będzie Pani odmrażała w piekarniku to ciasto się spali, a łosoś będzie bardzo suchy. Przykro mi, ale chyba jednak mrożenie nie jest najlepszym wyjściem, znacznie lepiej włożyć do lodówki i krótko podgrzać przed podaniem. Pozdrawiam 🙂

    Pomidory z czerwoną cebulą pokrojoną w cieniusieńki plasterki, oliwą i np. octem balsamico 🙂

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię