Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Bardzo klasyczne brownie, wilgotne, czekoladowe i lekko ciągnące. Dodałam do ciasta sporo bakalii, żeby było jeszcze smaczniejsze i myślę, że udało się doskonale.
Takie ciasto może leżeć nawet dwa dni i jest świeże i pyszne. Polecam 🙂
Brownie z Bakaliami
Składniki:
- 4 jajka (L)
- 2,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 szkl. mąki pszennej tortowej
- 0,5 szkl. kakao
- szczypta soli
- kilka kropli zapachu waniliowego
- 200 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego)
- ok. 2/3 szklanki bakalii (u mnie migdały i żurawina)
ponadto:
- 100 g gorzkiej czekolady
- ok. 1/4 szklanki mleka
- 0,5 szklanki orzechów laskowych
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. grzałka góra/dół. |
2
Done
|
W dużej misce umieścić cukier i jajka, zmiksować na puszystą jasną masę. Wlać zapach waniliowy, wymieszać. Mąkę, kakao i sól połączyć, wymieszać. Suche składniki wsypać do masy jajecznej i dokładnie zmiksować. Następnie wlać masło wymieszać dokładnie. Powstanie gęste, ciemne ciasto, dodać do niego bakalie, wymieszać dokładnie. |
3
Done
|
Foremkę kwadratową (u mnie 25x25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. |
4
Done
|
Piec ok. 30-35 min. |
5
Done
|
*Polewa czekoladowaw garnuszku umieścić czekoladę i większą część mleka, podgrzać na średnim ogniu. Kiedy czekolada zacznie się topić zdjąć z ognia i wymieszać, dolać pozostałe mleko i ponownie wymieszać, powinna powstać dość gęsta, ale dająca się rozsmarować masa czekoladowa. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać kilka łyżek mleka i ponownie zamieszać. |
6
Done
|