0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Brownie z Bakaliami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Brownie z Bakaliami

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Bardzo klasyczne brownie, wilgotne, czekoladowe i lekko ciągnące. Dodałam do ciasta sporo bakalii, żeby było jeszcze smaczniejsze i myślę, że udało się doskonale.

Takie ciasto może leżeć nawet dwa dni i jest świeże i pyszne. Polecam 🙂

 

Brownie z Bakaliami

Brownie z Bakaliami

Składniki:

  • 4 jajka (L)
  • 2,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 0,5  szkl. kakao
  • szczypta soli
  • kilka kropli zapachu waniliowego
  • 200 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego)
  • ok. 2/3 szklanki bakalii (u mnie migdały i żurawina)

ponadto:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • ok. 1/4 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki orzechów laskowych
(Visited 478 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. grzałka góra/dół.
Migdały posiekać niezbyt drobno. MIgdały i żurawiny oprószyć łyżką mąki, wymieszać odstawić.

2
Done

W dużej misce umieścić cukier i jajka, zmiksować na puszystą jasną masę. Wlać zapach waniliowy, wymieszać.

Mąkę, kakao i sól połączyć, wymieszać. Suche składniki wsypać do masy jajecznej i dokładnie zmiksować. Następnie wlać masło wymieszać dokładnie. Powstanie gęste, ciemne ciasto, dodać do niego bakalie, wymieszać dokładnie.
Dodać bakalie, wymieszać.

3
Done

Foremkę kwadratową (u mnie 25x25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Do formy przełożyć ciasto, wyrównać.

4
Done

Piec ok. 30-35 min.
Upieczone brownie studzić na kuchennej kratce.
Zimne wyjąć z formy, polać *polewą czekoladową i posypać posiekanymi grubo orzechami laskowymi.

5
Done

*Polewa czekoladowa

w garnuszku umieścić czekoladę i większą część mleka, podgrzać na średnim ogniu. Kiedy czekolada zacznie się topić zdjąć z ognia i wymieszać, dolać pozostałe mleko i ponownie wymieszać, powinna powstać dość gęsta, ale dająca się rozsmarować masa czekoladowa. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać kilka łyżek mleka i ponownie zamieszać.

6
Done

Dorota

Drinki na Karnawał
previous
Szampan z Watą Cukrową – Karnawałowe Drinki
Grzane Wino
next
Grzane Wino
Drinki na Karnawał
previous
Szampan z Watą Cukrową – Karnawałowe Drinki
Grzane Wino
next
Grzane Wino

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię