0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Sernik straciatella

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Sernik straciatella

  • 150 min
  • Średni

Składniki

  • Na masę serową

  • Na spód do sernika

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Mamo zrób sernik, poprosiło moje dziecko, a prosić potrafi tak jak tylko dzieci proszą, z miną absolutnego anioła, uroczym i niewinnym uśmiechem. No więc mamy sernik!!! Jest szybki i łatwy w przygotowaniu, nie brudzimy wielu naczyń i jedynie pieczenie zajmuje trochę czasu. Koniecznie trzeba zostawić go na noc w chłodnym miejscu do stężenia. Polecam.

 



Składniki: 

Na spód:
200 g. kruchego ciasta
Kruche ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremkę, nakuć widelcem i podpiec w piekarniku (do zrumienienia się brzegów).
lub
200 g. herbatników (pokruszonych lub zmielonych w malakserze)
ok. 70 g roztopionego masła.
Herbatniki połączyć z masłem, wymieszać dokładnie i wyłożyć nimi dno foremki (nie podpiekać).
Sposób przygotowania: 

 

Sernik piekłam w małej bo 20 cm tortownicy, jeśli używacie większej formy czas pieczenia należy skrócić do ok. 1 h. przed wyjęciem sprawdźcie patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

(Visited 347 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Ser, jajka (w całości), żółtka, mąkę ziemniaczaną, cukier, śmietanę, skórkę i sok z cytryny miksujemy na gładką masę. Dodajemy tartą czekoladę, krótko mieszamy. 

2
Done

Masę serową przekładamy do formy na przygotowany spód.

3
Done

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, 180 oC (z termoobiegiem) i pieczemy 1h 10min - 1 h 20 min. U mnie po ok. 40 minutach wierzch zaczął się rumienić, więc przykryłam ciasto folią. 
Wystudzić w uchylonym piekarniku, następnie pozostawić na noc w chłodnym miejscu (można w lodówce)

Dorota

previous
Ekspresowe brownie
next
Biscotti
previous
Ekspresowe brownie
next
Biscotti

4 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię