0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Ekspresowe brownie

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ekspresowe brownie

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

To takie absolutnie ekspresowe ciasto, cała praca nad nim razem z pieczeniem trwała ok 40 min. Piekarnik nagrzewa się w czasie przygotowywania. Podstawą do tego przepisu jest ,,Szybki brownie” Nigelli, ale zmieniłam nieco składniki i dodałam bakalie, dzięki temu jest jeszcze lepsze. 
Szklanka mleka, ciepłe brownie, ogień w kominku i śnieg za oknem:))) Czyż nie pięknie to brzmi. Wszytko się zgadza po za śniegiem, za oknem świeci piękne słońce, kot poluje na senną muchę a moja magnolia wypuściła właśnie pączki!!! Może mało zimowo, ale też pięknie. Polecam!



Składniki:
150 g masła 
330 g cukru
70 g kakao
150 g mąki pszennej 
1 łyżeczka sody oczyszczonej 
1/4  łyżeczki soli
4 duże jajka 
150 g. gorzkiej czekolady (połamanej na drobne kawałki)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
1 garść suszonej żurawiny 
1 garść orzechów włoskich 
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 


Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 190 oC. 
  2. W średniej wielkości garnku roztapiamy masło (na niewielkim ogniu). Do płynnego masła wsypujemy cukier i dokładnie mieszamy przez dłuższą chwilę, aby składniki dokładnie się połączyły. 
  3. Do osobnego naczynia przesiewamy mąkę, sodę, kakao i sól. 
  4. Garnek zdejmujemy z ognia i wsypujemy do niego suche składniki. Dokładnie mieszamy. 
  5. Jajka i ekstrakt waniliowy mieszamy trzepaczką. Wlewamy do ciasta, dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników
  6. Na koniec kiedy ciasto jest wciąż ciepłe wrzucamy pokruszoną drobno czekoladę, mieszamy aż do rozpuszczenia. Na koniec dodajemy orzechy i żurawinę, mieszamy.
  7. Masę przekładamy do foremki 23 x 20 x5 wyłożonej papierem do pieczenia, dobrze żeby papier wystawał ponad ścianki formy bo ciasto mocno rośnie (żeby w czasie stygnięcia opaść). 
  8. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 min. 
  9. Studzimy na kratce, pierwsze 10 min w formie potem wyjmujemy. 

  

Ciepłe czy zimne, równie pyszne:) 


Wygląda niepozornie, ale jak smakuje.  




Słodkości Nigelli


(Visited 247 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Bitki wołowe i odnaleziony kot
next
Sernik straciatella
previous
Bitki wołowe i odnaleziony kot
next
Sernik straciatella

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię