Biscotti

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Biscotti

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Chciałabym w tym roku podarować każdemu z moich bliskich jakiś maleńki upominek zrobiony przeze mnie. Jednym z pomysłów są biscotti, przepyszne słodkie i twarde biszkopty, które po zanurzeniu w kawie lub winie rozpływają się w ustach:) Polecam. 

    BISCOTTI

    Składniki:
    2 duże jaja
    1 szkl. cukru
    2 szkl. mąki
    mała szczypta soli
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    200g bakalii posiekanych (orzechów włoskich, żurawiny, kandyzowanej skórki pomarańczowej, daktyli) 

      Sposób przygotowania:

    1. Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 oC. Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
    2. Mąkę, sól i proszek do pieczenia łączymy i przesiewamy.
    3. Jajka ubijamy z cukrem i ekstraktem waniliowym na jasną puszystą masę za pomocą miksera, cały czas ubijając, dodajemy  mąkę i miksujemy do połączenia się składników. 
    4. Na koniec dodajemy bakalie i mieszamy .
    5. Ciasto dzielimy na 4 części. Masa będzie klejąca, dlatego każdą część ciasta wykładamy na blat posypany mąką. Formujemy wałek i układamy na blasze. 
    6. Wstawiamy do nagranego piekarnika i pieczemy ok. 20 min. do lekkiego zrumienienia
    7. Wyjmujemy i studzimy ok. 10 min, następnie jeszcze ciepłe ciasto kroimy ostrym nożem na 2 cm grubości plasterki. Powstałe ciastka układamy ponownie na blasze i opiekamy ok. 5 min z każdej strony. Uważamy aby nie podpiekły się zbyt mocno.
    8. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.  

    (Visited 192 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Sernik straciatella
    next
    Tarta makowa i grudniowa tradycja
    previous
    Sernik straciatella
    next
    Tarta makowa i grudniowa tradycja

    Jeden komentarz Ukryj

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

    Translate »