0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Biscotti

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Biscotti

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Chciałabym w tym roku podarować każdemu z moich bliskich jakiś maleńki upominek zrobiony przeze mnie. Jednym z pomysłów są biscotti, przepyszne słodkie i twarde biszkopty, które po zanurzeniu w kawie lub winie rozpływają się w ustach:) Polecam. 

BISCOTTI

Składniki:
2 duże jaja
1 szkl. cukru
2 szkl. mąki
mała szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g bakalii posiekanych (orzechów włoskich, żurawiny, kandyzowanej skórki pomarańczowej, daktyli) 

    Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 oC. Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Mąkę, sól i proszek do pieczenia łączymy i przesiewamy.
  3. Jajka ubijamy z cukrem i ekstraktem waniliowym na jasną puszystą masę za pomocą miksera, cały czas ubijając, dodajemy  mąkę i miksujemy do połączenia się składników. 
  4. Na koniec dodajemy bakalie i mieszamy .
  5. Ciasto dzielimy na 4 części. Masa będzie klejąca, dlatego każdą część ciasta wykładamy na blat posypany mąką. Formujemy wałek i układamy na blasze. 
  6. Wstawiamy do nagranego piekarnika i pieczemy ok. 20 min. do lekkiego zrumienienia
  7. Wyjmujemy i studzimy ok. 10 min, następnie jeszcze ciepłe ciasto kroimy ostrym nożem na 2 cm grubości plasterki. Powstałe ciastka układamy ponownie na blasze i opiekamy ok. 5 min z każdej strony. Uważamy aby nie podpiekły się zbyt mocno.
  8. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.  

(Visited 67 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Sernik straciatella
next
Tarta makowa i grudniowa tradycja
previous
Sernik straciatella
next
Tarta makowa i grudniowa tradycja

Jeden komentarz Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię