• Home
  • Ciasta
  • Sernik z białą czekoladą i pomarańczą
Sernik z białą czekoladą i pomarańczą

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Sernik z białą czekoladą i pomarańczą

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Kiedy ludzie dookoła dają nam w kość i z niedowierzaniem wspominamy wydarzenia dnia poprzedniego, trzeba jakoś dodać sobie otuchy. Pomysłem na taki dzień ,,po”, jest ten sernik. Pachnie wanilią i pomarańczą, sprawia, że dom napełnia się atmosferą spokoju.

    Polecam go wszystkim, którzy potrzebują ,,polepszacza” humoru i tym, którzy z nastrojem nie mają najmniejszych problemów.
    Miłego weekendu, na szczęście mamy przed sobą zupełnie NOWY tydzień:)

    Sernik z białą czekoladą i skórką pomarańczową

    Masa serowa:
    • 500 kg. twarogu dwukrotnie mielonego tłustego
    • 3 jajka (białka i żółtka osobno)
    • 3/4 szklanki drobnego cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • skórka otarta z 1 pomarańczy
    • 1 łyżka kaszy manny
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 35 g masła roztopionego i przestudzonego
    • 100 g białej czekolady (rozpuszczonej z 2 łyżkami mleka)

    Spód:

    • 100 g zmielonych herbatników
    • 35 g masła roztopionego
    • skórka otarta z ½ pomarańczy
    Sposób przygotowania:
    1. Piekarnik nagrzany do 175 oC (grzałki góra-dół).
    2. Małą, okrągłą tortownicę 18 – 20 cm, smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną.
    3. Zmielone ciastka łączymy z roztopionym masłem i skórką otartą z 1/2 pomarańczy, dokładnie mieszamy. Masą wylepiamy dno tortownicy (20 cm).
    4. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą jasną masę, dodajemy cukier waniliowy i drobno startą skórkę z pomarańczy, miksujemy krótko. Do masy dodajemy ser, masło i rozpuszczoną czekoladę, mieszamy na wolnych obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Następnie wsypujemy kaszę i mąkę ziemniaczaną, ponownie, krótko mieszamy.
    5. Z białek ubijamy sztywną pianę, pod koniec dodajemy łyżkę cukru, miksujemy dokładnie jeszcze kilka minut.
    6. Masę serową łączymy z pianą z białek (piana do masy, nie odwrotnie), dokładnie mieszamy (ja robię to na najwolniejszych obrotach miksera).
    7. Sernik wykładamy na przygotowany spód i pieczemy, 15 min w temp. 175 oC, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 oC i pieczemy jeszcze 55 – 60 min.
    Sernik studzimy w uchylonym wyłączonym piekarniku, następnie pozostawiamy na noc w chłodnym miejscu.

    Jeśli nie mamy czasu na całonocne chłodzenie, wstawmy przynajmniej zimny sernik na kilka godzin do lodówki, żeby dokładnie stężał.
    Smacznego!
     zd-do-sklepu-fil-i-tale

     

    (Visited 1 349 times, 1 visits today)

    Dorota

    Ciasto Bananowe
    previous
    Ciasto bananowe z płatkami owsianymi, czekoladą i orzechami
    Ciastka Czekoladowe
    next
    Ciastka czekoladowe z orzechami i pomaranczą
    Ciasto Bananowe
    previous
    Ciasto bananowe z płatkami owsianymi, czekoladą i orzechami
    Ciastka Czekoladowe
    next
    Ciastka czekoladowe z orzechami i pomaranczą

    8 komentarzy Ukryj

    Sernik zrobiłam wczoraj. Jest genialny, absolutnie pyszny , cudny w smaku i aromatyczny. Będzie na liście moich ulubionych ciast.

    Sernik się piecze. Mam tylko jedną uwagę – w składnikach na masę serową jest 35 g roztopionego i przestudzonego masła, a później w przepisie na masę nigdzie nie ma mowy o maśle. Jako że składniki przygotowałam wcześniej [szczególnie że masło miało być przestudzone] skończyło się tak, że musiałam je wyrzucić, a bardzo nie lubię wyrzucać jedzenia… Tak więc albo jest zbyt wiele składników, albo w przepisie czegoś brakuje. Pozdrawiam

    Masło wlewamy do masy serowej, poprawiłam przepis. Brak masła nie powinien wpłynąć na jakość sernika, może być leciusieńko sypki. Pozdrawiam 🙂

    Mam piekarnik gazowy i nie mam możliwości zmniejszenia temperatury do 120 stopni. W jakiej temperaturze i jak długo piec sernik w piekarniku gazowym?

    Jeśli jest w tym piekarniku możliwość jakiejkolwiek regulacji grzania to najlepiej ustawić grzanie na mały ogień. Chyba dobrze byłoby kupić termometr który będzie można włożyć do piekarnika i w ten sposób kontrolować temperaturę. Przy pieczeniu sernika temperatura musi być niska, ciasto bardziej się suszy niż piecze.

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię