Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Kiedy ludzie dookoła dają nam w kość i z niedowierzaniem wspominamy wydarzenia dnia poprzedniego, trzeba jakoś dodać sobie otuchy. Pomysłem na taki dzień ,,po”, jest ten sernik. Pachnie wanilią i pomarańczą, sprawia, że dom napełnia się atmosferą spokoju.
Polecam go wszystkim, którzy potrzebują ,,polepszacza” humoru i tym, którzy z nastrojem nie mają najmniejszych problemów.
Miłego weekendu, na szczęście mamy przed sobą zupełnie NOWY tydzień:)
Miłego weekendu, na szczęście mamy przed sobą zupełnie NOWY tydzień:)
Masa serowa:
- 500 kg. twarogu dwukrotnie mielonego tłustego
- 3 jajka (białka i żółtka osobno)
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 cukier waniliowy
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 1 łyżka kaszy manny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 35 g masła roztopionego i przestudzonego
- 100 g białej czekolady (rozpuszczonej z 2 łyżkami mleka)
Spód:
- 100 g zmielonych herbatników
- 35 g masła roztopionego
- skórka otarta z ½ pomarańczy
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzany do 175 oC (grzałki góra-dół).
- Małą, okrągłą tortownicę 18 – 20 cm, smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną.
- Zmielone ciastka łączymy z roztopionym masłem i skórką otartą z 1/2 pomarańczy, dokładnie mieszamy. Masą wylepiamy dno tortownicy (20 cm).
- Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą jasną masę, dodajemy cukier waniliowy i drobno startą skórkę z pomarańczy, miksujemy krótko. Do masy dodajemy ser, masło i rozpuszczoną czekoladę, mieszamy na wolnych obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Następnie wsypujemy kaszę i mąkę ziemniaczaną, ponownie, krótko mieszamy.
- Z białek ubijamy sztywną pianę, pod koniec dodajemy łyżkę cukru, miksujemy dokładnie jeszcze kilka minut.
- Masę serową łączymy z pianą z białek (piana do masy, nie odwrotnie), dokładnie mieszamy (ja robię to na najwolniejszych obrotach miksera).
- Sernik wykładamy na przygotowany spód i pieczemy, 15 min w temp. 175 oC, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 oC i pieczemy jeszcze 55 – 60 min.
Sernik studzimy w uchylonym wyłączonym piekarniku, następnie pozostawiamy na noc w chłodnym miejscu.
Jeśli nie mamy czasu na całonocne chłodzenie, wstawmy przynajmniej zimny sernik na kilka godzin do lodówki, żeby dokładnie stężał.
Smacznego!
(Visited 4 119 times, 1 visits today)
8 komentarzy Ukryj
Uwielbiam serniki ponad wszystko!
Ten ma tak piękne zdjęcie, że od razu mam ochotę rozgrzebać wszystko w kuchnii i go upiec :)))
Na tortownicę jakiejś średnicy jest ten przepis?
Mała tortownica ,18 lub 20 cm.
Sernik zrobiłam wczoraj. Jest genialny, absolutnie pyszny , cudny w smaku i aromatyczny. Będzie na liście moich ulubionych ciast.
Sernik się piecze. Mam tylko jedną uwagę – w składnikach na masę serową jest 35 g roztopionego i przestudzonego masła, a później w przepisie na masę nigdzie nie ma mowy o maśle. Jako że składniki przygotowałam wcześniej [szczególnie że masło miało być przestudzone] skończyło się tak, że musiałam je wyrzucić, a bardzo nie lubię wyrzucać jedzenia… Tak więc albo jest zbyt wiele składników, albo w przepisie czegoś brakuje. Pozdrawiam
Masło wlewamy do masy serowej, poprawiłam przepis. Brak masła nie powinien wpłynąć na jakość sernika, może być leciusieńko sypki. Pozdrawiam 🙂
Mam piekarnik gazowy i nie mam możliwości zmniejszenia temperatury do 120 stopni. W jakiej temperaturze i jak długo piec sernik w piekarniku gazowym?
Jeśli jest w tym piekarniku możliwość jakiejkolwiek regulacji grzania to najlepiej ustawić grzanie na mały ogień. Chyba dobrze byłoby kupić termometr który będzie można włożyć do piekarnika i w ten sposób kontrolować temperaturę. Przy pieczeniu sernika temperatura musi być niska, ciasto bardziej się suszy niż piecze.