• Home
  • Ciastka
  • Ciastka czekoladowe z orzechami i pomaranczą
0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Ciastka czekoladowe z orzechami i pomaranczą

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciastka czekoladowe z orzechami i pomaranczą

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Te ciastka czekoladowe najbardziej przypominają brownie, są bardzo słodkie i pyszne.
Przepis pochodzi z książki Marthy Stewart, ale nieco go zmodyfikowałam.

Następnym razem upiekę porcję ciastek tylko z czekolady i gorzkiej i białej, z pewnością też będą puszne.

Bardzo polecam, dzieci będą zachwycone:)

 

Ciastka czekoladowe z orzechami i pomarańczą

Składniki na ok.40 ciastek:

  • 130 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady białej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka (L)
  • Skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • 100 g orzechów (włoskich i pistacji)
  • 1 szklanka mąki
  • 1/4 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 180 oC.

Blachy wyłożyć papierem do pieczenia.

Czekoladę białą połamać na drobne kawałki.

Mąkę i sól połączyć, przesiać.

Orzechy posiekać drobno.

W szklanym naczyniu rozpuścić czekolady (gorzką i mleczną) z masłem. Można zrobić to w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Mieszać aby powstała gładka masa, odstawić do wystygnięcia.

Zmiksować dokładnie masę czekoladową z cukrem (ok.3 min). Dodać skórkę z pomarańczy, a następnie po jednym jajku, dokładnie zmiksować po każdym dodaniu.

Do masy wsypać mąkę i dokładnie wymieszać na wolnych obrotach.

Następnie dodać połamaną, białą czekoladę i posiekane orzechy, wymieszać.

Łyżeczką maczaną w wodzie nakładać kupki ciasta na blachę, pozostawiać spore odstępy.

Każde ciastko można posypać posiekanymi orzechami lub skórką pomarańczową.

Wstawić do gorącego piekarnika i piec 9-10 min.

Po wyjęciu z piekarnika pozostawić na moment ciastka na blasze (ok.1 min), następnie przełożyć na kuchenną kratkę i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego!

ciastka czekoladowe, ciastka czekoladowe przepis, ciastka, ciastka przepis, czekolada, czekolada przepisy, ciasto, ciasto przepisy, przepisy, słodycze,

 

(Visited 281 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Sernik z białą czekoladą i pomarańczą
next
Piernikowe koguty i foremki z Torunia
previous
Sernik z białą czekoladą i pomarańczą
next
Piernikowe koguty i foremki z Torunia

6 komentarzy Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię