0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Piernikowe koguty i foremki z Torunia

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Piernikowe koguty i foremki z Torunia

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Nie mogłam już dłużej czekać z wypróbowaniem nowych, drewnianych foremek. Już tak dawno przywiozłam je z Torunia a święta, są dopiero za 6 tygodni. Dzisiaj postanowiłam upiec pierwsze w tym roku pierniki. Są jeszcze bardziej czekoladowe niż piernikowe, ale zapach i nastrój już delikatnie unosi się wokoło.
Ciasto z tego przepisu nie jest przesadnie słodkie, formuje się pięknie, więc wycinanie i wyciskanie ciastek jest bardzo proste.

Spróbujcie, może będzie Wam odpowiadał ten przepis.

Polecam:)

 Foremki drewniane kupiłam w Muzeum Pierników w Toruniu.
koguty

Pierniki czekoladowe

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszenne tortowej
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 1 jajko (L)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonej gałki muszkatołowej
  • Szczypta mielonych goździków

Sposób wykonania:

  1. Piekarnik nagrzać do 175 oC, blachy wyłożyć papierem do pieczenia. 
  2. W misce połączyć wszystkie suche składniki, wymieszać.
  3. W misie miksera umieścić masło i cukier, zmiksować na puszystą masę. Dodać jajko, dokładnie wymieszać, następnie dodać miód i ponownie dokładnie zmiksować na wolnych obrotach.
  4. Do masy maślanej wsypać suche składniki i dokładnie wymieszać (na wolnych obrotach).
  5. Ciasto wyjąć na blat oprószony mąką, uformować kulę.
  6. Podzielić ciasto na dwie połowy, rozwałkować, od czasu do czasu, podsypując niewielką ilością mąki.
  7. Foremkami wykrawać ciastka i układać na blasze wyłożonej papierem.
  8. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 10 min.
  9. Studzić na kuchennej kratce.
  10. Zimne można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Jeśli wyciskacie ciastka lub pierniki za pomocą drewnianej foremki, należy najpierw posmarować ją niewielką ilością oleju (ciasto nie będzie przywierało) następnie położyć kawałek ciasta na foremce, palcami wgnieść je we wzór a następnie delikatnie zdjąć. Położyć na blacie (wzorem do góry), ostrym nożem obciąć wzór dookoła. Przenieść piernik na blachę i piec tak jak inne ciastka.

Smacznego:)

serce
koguty-pion
(Visited 1 136 times, 1 visits today)

Dorota

Ciastka Czekoladowe
previous
Ciastka czekoladowe z orzechami i pomaranczą
next
Kalendarz Adwentowy 2012
Ciastka Czekoladowe
previous
Ciastka czekoladowe z orzechami i pomaranczą
next
Kalendarz Adwentowy 2012

19 komentarzy Ukryj

witam, chcialam sie dowiedziec jak dlugo i w jakich warunkach mozna przechowywac te pierniki? z gory dziekuje za odpowiedz 🙂 Zastanawiam sie czy moge je juz zrobic czy dopiero przed samymi swietami, poniewaz maja byc slodkim prezentem swiatecznym i stad to moje pytanie 🙂

Pierniki najlepiej przechowywać w szczelnym słoju, puszce lub pojemniku. Przechowywać , można 4 tyg.. Poza tym dopiero po ok. 2-3 tyg są naprawdę gotowe do jedzenia.
Jeśli dodamy zamiast miodu naturalnego miód sztuczny to pierniki zdecydowanie szybciej będą miękkie i nadające się do jedzenia.

Nie sklep już nie działa. Trudno mi powiedzieć gdzie można kupić foremki, proszę szukać w Toruniu, przy muzeum pierników jest sklep i tam takie foremki są.

Dorotko, slyszalam, ze aby wzor na pierniczku wyszedl, trzeba dodac malo spulchniacza (lyzeczke proszku na kilogram maki) oraz nie uzywac nic wodnistego- margaryny… Probowalas tak robic? Zastanawiam sie, czy efekt bylby jeszcze lepszy. Twoje pierniczki wyglądają przecudnie, wiec boje sie ryzykowac niesprawdzonym przepisem.

Sylwio, masz absolutną rację. Do tych pierników z widocznym wzorkiem zrobiłam ciasto bez spulchniacza i rozwałkowałam je na ok. 2,5 cm, czyli ciasto było grube. W czasie pieczenia wzorek bardzo ładnie się zachował, ale moim zdaniem taka wersja jest tylko ładna, ale niezbyt smaczna. Do pierników które potem zjadamy zawsze dodaję sodę oczyszczoną dokładanie tak jak to jest w przepisie i te pierniki są pyszne i znacznie cieńsze, ale wzorek już nie będzie tak widoczny. Ja zdecydowanie polecam pierniczki upieczone zgodnie z przepisem 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię