Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Wyobrażacie sobie jesień bez zapachu bananowego ciasta?
Jeśli nie, to zapraszam na kawałek pysznego ciacha. Pachnie bananami i cynamonem, kawałkami gorzkiej czekolady i włoskimi orzechami, zbieranymi w moim rodzinnym ogrodzie.
Jeśli nie, to zapraszam na kawałek pysznego ciacha. Pachnie bananami i cynamonem, kawałkami gorzkiej czekolady i włoskimi orzechami, zbieranymi w moim rodzinnym ogrodzie.
Polecam 🙂
Ciasto bananowe
Składniki:
1.
- 3 średnie, bardzo dojrzałe banany
- 2 jajka (L)
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 1/3 szklanki jogurtu greckiego
2.
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki płatków owsianych (błyskawicznych)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g drobno posiekanej czekolady (gorzkiej)
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
- Forma keksowa wyłożyć papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzać do 165 oC.
- Przygotować dwie miski:
- Miska 1: połączyć wszystkie składniki suche + czekoladę i orzechy.
- Miska 2: Połączyć wszystkie składniki ,,mokre“, dokładnie wymieszać.
- Połączyć zawartość obu misek i dokładnie wymieszać.
- Przelać ciasto do przygotowanej formy, wstawić do gorącego piekarnika na ok. 55 min., drewnianym patyczkiem sprawdzić czy ciasto jest upieczone, ew. czas pieczenia wydłużyć o 5-7 min.
- Studzić przez 15 min w formie, następnie wyjąć i zostawić na kuchennej kratce do całkowitego wystygnięcia.
Zimne ciasto kroi się zdecydowanie łatwiej niż ciepłe.
Smacznego.
(Visited 6 416 times, 1 visits today)
7 komentarzy Ukryj
Robiłam ostatnio bardzo podobne, ale bez czekolady i smakuje świetnie!
Pięknie Ci wyrosło!
Ciacho pyszności! Narobiłaś mi smaku!
Czy zamiast jogurtu greckiego moze być naturalny?
Może być również naturalny.
Można użyć maki pszenno razowej?
Może 🙂
Petarda!