Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Placki po Cygańsku lub Placki po Węgiersku, ta potrawa może mieć różną nazwę, ale zawsze jest to placek ziemniaczany z dodatkiem gulaszu mięsno-warzywnego.
Do podawania placków z gulaszem smażę najczęściej jeden duży placek ziemniaczany, ale równie dobrze smakuje sos podany z kilkoma niewielkimi placuszkami, to jak duże będą placki zależy od was.
Placek po Cygańsku najsmaczniejszy jest podawany na gorąco, zaraz po usmażeniu.
Gulasz można przygotwać nawet dnień wcześniej, a przed samym podaniem jedynie po podgrzać, dzięki temu to danie jest doskonałe kiedy spodziewamy się gości, placki smażymy w ostatniej chwili, a sos mamy już gotowy.
Z podanej porcji wychodzi obiad dla 4 dorosłych osób.
Polecam 🙂
Placki po Cygańsku
Składniki:
na gulasz cygański:
- ok. 1 kg mięsa wołowego (łata, udziec)
- 1 papryka zielona
- 1 papryka czerwona
- 1 duża cebula
- 1 por
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- ok. 1 szklanki mąki pszennej
przyprawy:
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka papryki ostrej (opcjonalnie)
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 ząbek czosnku
na placki ziemniaczane:
- ok. 1 kg ziemniaków (starych, mączystych)
- 1 jajko (L)
- 2 łyżeczki soli
- ok. 1,5 – 2 szklanki mąki pszennej
- olej do smażenia
Steps
1
Done
|
Przygotowanie gulaszu cygańskiego:Przygotować warzywa: |
2
Done
|
przygotowanie mięsa:W dużej misce przygotwać mieszankę przypraw: czosnek przecisnąć przez praskę, dodać papryki, sól i pieprz, wymieszać. |
3
Done
|
Na dużej patelni rozgrzać olej. |
4
Done
|
W garnku jest już mięso i cebula teraz dodajemy pozostałe warzywa, mieszamy. Zwiększamy ogień i kiedy wszystko zaczyna się smażyć wlewamy bulion, doprowadzamy do zagotowania, teraz zmniejszamy płomień, sos powinien jedynie delikatnie bulgotać ,,mrugać", garnek przykrywamy i dusimy przez ok. 20 min, bez odkrywania i zaglądania do środka. Po tym czasie odkrywamy garnek, mieszamy gulasz, a jeśli trzeba dolewamy nieco więcej bulionu. Ponownie przykrywamy i na malutkim ogniu dusimy kolejne 20-25 min, do chwili kiedy mięso będzie miękkie. W międzyczasie próbujemy sos i jeśli to konieczne doprawiamy solą lub pieprzem. |
5
Done
|
Sposób przygotowania placków ziemniaczanych:Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki do warzyw. Starte ziemniaki położyć na gęstym sicie i odstawić do odcieknięcia, pod sito postawić miskę. |
6
Done
|
Na średniej wielkości patelni rozgrzać ok. 1 łyżki oleju. |
7
Done
|