Placki po Cygańsku lub Placki po Węgiersku, ta potrawa może mieć różną nazwę, ale zawsze jest to placek ziemniaczany z dodatkiem gulaszu mięsno-warzywnego.
Do podawania placków z gulaszem smażę najczęściej jeden duży placek ziemniaczany, ale równie dobrze smakuje sos podany z kilkoma niewielkimi placuszkami, to jak duże będą placki zależy od was.
Placek po Cygańsku najsmaczniejszy jest podawany na gorąco, zaraz po usmażeniu.
Gulasz można przygotwać nawet dnień wcześniej, a przed samym podaniem jedynie po podgrzać, dzięki temu to danie jest doskonałe kiedy spodziewamy się gości, placki smażymy w ostatniej chwili, a sos mamy już gotowy.
Z podanej porcji wychodzi obiad dla 4 dorosłych osób.
Polecam 🙂

SKŁADNIKI
- na gulasz cygański:
- ok. 1 kg mięsa wołowego (łata, udziec)
- 1 papryka zielona
- 1 papryka czerwona
- 1 duża cebula
- 1 por
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- ok. 1 szklanki mąki pszennej
- przyprawy:
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka papryki ostrej (opcjonalnie)
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 ząbek czosnku
- na placki ziemniaczane:
- ok. 1 kg ziemniaków (starych, mączystych)
- 1 jajko (L)
- 2 łyżeczki soli
- ok. 1,5 – 2 szklanki mąki pszennej
- olej do smażenia
przygotowanie
PRZYGOTOWANIE GULASZU CYGAŃSKIEGO:
Przygotować warzywa:
Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski (grubość nie ma znaczenia, ja kroję średnie).
Pora pokroić w średniej grubości plasterki.
Cebulę obrać pokroić w średniej grubości półplasterki.
Odstawić.
PRZYGOTOWANIE MIĘSA:
W dużej misce przygotwać mieszankę przypraw: czosnek przecisnąć przez praskę, dodać papryki, sól i pieprz, wymieszać.
Mięso umyć, pokroić w średnią kostkę.
Mięso wrzucić do miski z przyprawami, dokładnie wymieszać, przykryć, odstawić na ok. 30 min, ale można również zostawić na całą noc w lodówce.
Na dużej patelni rozgrzać olej.
Kawałki mięsa obtaczać w cienkiej warstwie mąki i układać na gorącym tłuszczu, obsmażyć dokładnie z każdej strony. Partię obsmażonego mięsa przełożyć do dużego garnka, który powinien stać na maleńkim ogniu.
Kiedy całe mięso jest obsmażone i przełożone do garnka, na patelni na oleju zeszklić cebulę. Przełożyć do garnka z mięsem.
W garnku jest już mięso i cebula teraz dodajemy pozostałe warzywa, mieszamy. Zwiększamy ogień i kiedy wszystko zaczyna się smażyć wlewamy bulion, doprowadzamy do zagotowania, teraz zmniejszamy płomień, sos powinien jedynie delikatnie bulgotać ,,mrugać", garnek przykrywamy i dusimy przez ok. 20 min, bez odkrywania i zaglądania do środka. Po tym czasie odkrywamy garnek, mieszamy gulasz, a jeśli trzeba dolewamy nieco więcej bulionu. Ponownie przykrywamy i na malutkim ogniu dusimy kolejne 20-25 min, do chwili kiedy mięso będzie miękkie. W międzyczasie próbujemy sos i jeśli to konieczne doprawiamy solą lub pieprzem.
Gulasz powinien być gotowy po ok. 35 – 40 min. duszenia.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PLACKÓW ZIEMNIACZANYCH:
Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki do warzyw. Starte ziemniaki położyć na gęstym sicie i odstawić do odcieknięcia, pod sito postawić miskę.
Ziemniaki zostawić na ok. 15 min.
Do startych i odcedzonych ziemniaków dodać jajko i sól, dokładnie wymieszać. Wodę która wyciekła z ziemniaków przelać do szklanki i zachować być może wykorzystamy ją później.
Na dnie miski zostanie biała skrobia ziemniaczana, dodać ją do ciasta ziemniaczanego, dokładnie mieszać wszystkie składniki.
Następnie do ciasta ziemniaczanego wsypywać partiami mąkę, mieszać dokładnie. Powinna powstać gęsta masa ziemniaczana.
Na średniej wielkości patelni rozgrzać ok. 1 łyżki oleju.
Na gorący tłuszcz położyć porcję ciasta ziemniaczanego, rozsmarować go po całej powierzchni. Smażyć na średnim ogniu do chwili kiedy placek zrobi się rumiany, wtedy przewrócić go na drugą stronę i ponownie smażyć przez kilka minut.
Placek przełożyć na talerz, a na niego położyć porcję gulaszu cygańskiego*.
Podawać gorące posypane natką pietruszki.